Home » Sport » Totul despre Emma Răducanu, jucătoarea britanică cu origini românești. La 18 ani, a devenit campioană la US Open

Totul despre Emma Răducanu, jucătoarea britanică cu origini românești. La 18 ani, a devenit campioană la US Open

Manolică Anca / 21.12.2021, 09:30

Emma Răducanu, sportiva de numai 18 ani, a făcut ravagii la US Open 2021. Venită din calificări, ea a ajuns în finala turneului de Grand Slam fără set pierdut, devenind astfel cel mai tânăr jucător de tenis britanic care a atins finala US Open din era Open. Află totul despre „uraganul” Emma Răducanu. A fost desemnată Personalitatea Sportivă a Anului 2021.

Emma Răducanu, revelația de la US Open 2021

Zilele acestea, numele Emma Răducanu se află pe buzele tuturor. Sportiva din Marea Britanie a reușit o performanță uriașă la ultimul turneu de la Mare Șlem a anului, US Open, unde a trecut rând pe rând de nume mari ale tenisului, precum campioana olimpică en-titre, elveţianca Belinca Bencic, până să ajungă în finală. De remarcat este că din calificări și până finală, „uraganul”, așa cum a fost supranumită, a avut victorii numai în două seturi.

Când Emma Raducanu a ajuns la Flushing Meadows anul acesta, nu avea nici cea mai vagă idee despre unde trebuie să meargă. Atât de neobișnuită era cu împrejurimile ei, încât avea nevoie de ajutor de la colegii ei jucători chiar și pentru a naviga pe terenurile întinse ale locației turneului.

Emma Răducanu, revelația de la US Open
Emma Răducanu, revelația de la US Open

Creșterea ei din ultimele trei săptămâni a fost uluitoare, întrucât a depășit pe toată lumea pusă în fața ei. Și sub lumina stadionului Arthur Ashe joi seară a mers chiar mai departe, producând încă o performanță strălucitoare pentru a ajunge în prima sa finală de Mare Șlem.

Încununarea succesului la US Open și un salt de 120 de poziții în ierarhia WTA

Emma Răducanu a reușit această performanţă la numai a doua sa participare la un turneu de Grand Slam, după cel de la Wimbledon, unde s-a văzut nevoită să abandoneze în optimile de finală, din cauza unor probleme medicale. De remarcat, că înainte de Wimbledon, Emma se afla pe locul 338 WTA.

Sportiva a început întrecerea de la US Open de pe locul 150, iar grație rezultatelor obținute a depășit 120 jucătoare și va ajunge pe 23 WTA. Emma Răducanu a scris istorie după finala de la Flushing Meadows, devenind cea mai bine clasată jucătoare britanică. De asemenea este o premieră ca o sportivă care vine din calificări să câștige un Grand Slam fără set pierdut.

Emma a jucat magistral în noaptea de sâmbătă spra duminică, în fața canadiencei Leylah Fernandez, pe care a învins-o după două ore de luptă, scor 6-4, 6-3! La numai 18 ani, ea este noua stea a tenisului feminin, bucurându-se de realizarea supremă în scurta sa carieră de sportiv de până acum.

„Vreau s-o felicit pe Leylah, a jucat un tenis incredibil, a învins jucătoare de top aici. A fost un nivel foarte ridicat aici, sper să jucăm și alte finale, la același nivel. Am stat trei săptămâni aici, cu echipa alături de mine, le mulțumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat de-a lungul anilor.

Leylah a jucat un tenis foarte bun, mereu luptă, de aceea a ajuns în finală. Știam că trebuie să lupt, am rămas foarte atentă pe ceea ce am de făcut și m-am concentrat pe atitudine, asta contează foarte mult.

Viitorul tenisului feminin e grozav, fiecare jucătoare are o șansă. Sper ca noua generație să poată să calce pe urmele unor mari campioane care au fost aici.”, a declarat Emma Răducanu, după finala disputată împotriva jucătoarei Leylah Fernandez.

Emma Răducanu este câștigătoarea de la US Open 2021
Emma Răducanu este câștigătoarea de la US Open 2021

Câți bani a câștigat Emma Răducanu, după victoria de la US Open

Emma Răducanu a ajuns multi-milionară la numai 18 ani! Reușita imensă de la New York i-au adus sportivei un premiu financiar consistent, un cec în valoare de 2,5 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, britanica cu origini românești a încasat peste 11.000 de dolari pentru fiecare minut al finalei pe care a câștigat-o în fața canadiencei Leylah Fernandez, scor 6-4, 6-3. Aceasta din urmă pleacă acasă cu un cec în valoare de 1,25 de milioane de dolari.

Iar US Open 2021 a fost doar al doilea turneu de Mare Șlem la care tânăra Emma a participat. Debutul său a avut loc în această vară, pe iarba de la Wimbledon, grație unui wildcard, de care a profitat pentru a ajunge până în faza optimilor de finală.

Puțini știu că sportiva are origini românești

Emma Răducanu s-a născut pe 13 noiembrie 2002 în Canada, la fel ca și Bianca Andreescu, o altă jucătoare de origine română care a făcut senzație în urmă cu doi ani în tenisul mondial. Tatăl său, Ian (Ion, înainte de a-și schimba numele) este român, de loc din București, iar mama, Renne, este chinezoaică, ambii activând în domeniul finanțelor.

Din dorința de a-i oferi Emmei tot ce este mai bun, familia a decis să se mute în Londra, pe când ea avea numai doi ani. Au spus părinții ei, pe atunci, că ar fi un loc interesant în care ea să crească. A început să joace tenis la vârsta de cinci ani la Academia de tenis Bromley, și de câțiva ani beneficiază de sprijinul federaţiei britanice de tenis, care a văzut un mare potenţial la ea.

Însă, înainte de a se opri la tenis, Emma Răducanu a mai avut performanțe și la alte sporturi. Ea a făcut balet, înot și călărie, însă a decis că lumea sportului alb i se potrivește cel mai bine. Și pentru că părinții au fost foarte stricți, Emma a pus încă de mică bazele unei mentalități de învingător. Ambii părinți o susțin adesea din tribune la meciuri și sunt cei care o sprijină mereu în tot și în toate.

Pe lângă o sportivă de excepție, este și o elevă strălucită

Pe lângă reușitele din plan sportiv, Emma Răducanu este o elevă model și la școală. Urmează una dintre cele mai dificile școli din Marea Britanie și își dorește cu ardoare să fie printre cei mai buni. „Părinţii mei au fost destul de stricţi, nu doar cu tenisul, ci cu toate. Cred că am dezvoltat această mentalitate de la o vârstă mică”, a declarat ea.

Emma Răducanu
Emma Răducanu

În urmă cu numai patru luni, aceasta încă dădea examene la școală, la matematică, economie, și până acum trei luni  nici măcar nu jucase în vreun turneu important WTA, iată că în luna septembrie joacă deja prima finală de Grand Slam a carierei.

Emma Răducanu vine de câteva ori pe an în România

La ediția din acest an de la Wimbledon, Emma Răducanu a dat un interviu pentru GSP. Britanica a vorbit atunci despre legăturile ei cu România, spunând că își vizitează destul de des bunica paternă din București. Spune că adoră mâncarea pe care i-o gătește cu atâta dragoste.

„Tatăl meu e din București. La fel ca bunica, ca mamaia (n.a. – pronunță românește cuvântul), care locuiește în continuare în centrul Bucureștiului. Revin acolo de câteva ori pe an pentru a o vedea. E foarte frumos. Iubesc mâncarea de acolo. Să fiu sinceră, e incredibilă! Bunica îmi gătește, iar ăsta e un alt lucru special”, a povestit Emma Răducanu.

În ceea ce privește idolii săi, ea spune că se inspiră foarte mult de la Simona Halep și Na Li. „Îi admir deplasarea și modul în care luptă. Ea a câștigat Wimbledon și a spus că nu se aștepta să reușească asta, dar a arătat că dacă îți pui mintea și inima la lucru, poți să atingi tot ceea ce îți propui.”, a spus Emma despre Simona.

Emma Răducanu, fascinația pentru viteză, jazz și arhitectură

Faimoasa sportivă are mai multe moduri în care își petrece timpul liber. Nu de mult, ea și-a dezvăluit una dintre pasiuni, cea pentru Formula 1. Ea urmărește fiecare cursă din „Marele Circ”, și în această vară chiar a fost prezentă la Marele Premiu de acasă, de la Silverstone. „Rutina de duminică s-a modificat. Nu poate fi mai bine decât la Formula 1”, a scris Emma pe Instagram atunci. De altfel, acum ceva ani, Emma Răducanu a practicat karting-ul.

De asemenea, în cadrul turneului de Mare Șlem pe care l-a câștigat, revelația anului în tenis a dezvăluit într-un interviu că e îndrăgostită de jazz, dar și de arhitectură.

Emma Răducanu, Personalitatea Sportivă a Anului 2021
Emma Răducanu, Personalitatea Sportivă a Anului 2021

„Am în vedere genuri diferite pentru situații diferite. Îmi place rap-ul, dar uneori îmi provoacă somn, așa că nu ascult înainte de meci. Prefer și ceva cu ritm, dar de asemenea ador jazz-ul. Cred că are o vibrație foarte interesantă”.

În această vară, Emma a publicat pe contul său de Instagram fotografii superbe din câteva dintre locurile speciale pe care le-a vizitat: Golden Gate, celebrul pod din San Francisco sau sculptura The Bean, un punct de atracție turistică din Chicago.

A fost aleasă Personalitatea Sportivă a Anului 2021

Cum anul 2021 a fost unul cu totul și cu totul fabulos pentru Emma Răducanu, sportiva britanică cu origini românești își culege acum laurii. După ce și-a adjudecat primul trofeu de Grand Slam din carieră, pe final de an ea a fost răsplătită cu un alt premiu prestigios în Marea Britanie.

Emma Răducanu a fost aleasă Personalitatea Sportivă a Anului 2021. Premiul a fost acordat de către BBC, iar principalul său rival a fost Lewis Hamilton. Având în vedere că acesta a ratat titlul mondial în Formula 1 în fața lui Max Verstappen, premiul a mers cu direcție sigură către Emma. Într-un vot public, scafandrul Tom Daleya fost pe locul doi, în timp ce înotătorul Adam Peaty a fost pe locul al treilea.

Emma Răducanu, Personalitatea Sportivă a Anului 2021
Emma Răducanu, Personalitatea Sportivă a Anului 2021

„Este o mare onoare să fiu printre nominalizaţi. Sunt fericită pentru tenisul britanic şi că am reuşit să obţinem acest premiu… din nou! Mulţumesc tuturor fanilor şi alegătorilor, anul acesta a fost nebunesc.

Energia din acest an când am jucat la Wimbledon în faţa publicului meu de acasă, asta a fost ceva ce nu am mai simţit până acum. Felicitări tuturor!”, a spus Emma Răducanu.

În vârstă de 19 ani acum şi pe primul loc în Marea Britanie, Emma Răducanu devine prima jucătoare de tenis care a fost numită Personalitatea Sportivă a Anului de la Virginia Wade în 1977.