Home » Stiri Diaspora » Spania relaxează condițiile de angajare pentru imigranți. Ce măsuri au fost anunțate

Spania relaxează condițiile de angajare pentru imigranți. Ce măsuri au fost anunțate

Manolică Anca / 27.07.2022, 13:48
Spania relaxează condițiile de angajare pentru imigranți. Ce măsuri au fost anunțate

Vești bune pentru românii care intenționează să meargă la muncă peste hotare, în Spania. Guvernul a adoptat marţi, 26 iulie, o reformă prin care este sunt relaxate condițiile de angajare pentru imigranți. Schimbarea vine în contextul în care țara se confruntă cu o criză mare de personal, în mai multe sectoare de activitate. Iată ce măsuri s-au anunțat.

Spania a adoptat noi reguli privind angajarea imigranților

Spania a adoptat marţi, 26 iulie, o reformă care face mai ușoară recurgerea la imigraţie, în contextul în care ţara se luptă cu o criză de personal în mai multe sectoare, dar rata șomajului continuă să fie ridicată. Printre sectoarele care duc o lipsă de angajați se numără turismul și agricultura.

Reformă, aprobată de guvern, prevede „mai multe măsuri de anvergură” menite să „încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”, a transmis ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsurile facilitează mai ales regularizarea imigranţilor care nu au documente și se află pe terioriu iberic de cel puţin doi ani. Astfel, ei vor putea ocupa în mod legal un loc de muncă sau vor putea beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.

Spania înregistrează o lipsă mare de forță de muncă
Spania înregistrează o lipsă mare de forță de muncă

Reforma vine și în sprijinul studenţilor străini care vor să intre pe piața de muncă spaniolă

Reforma simplifică, totodată, și accesul pe piaţa de muncă spaniolă în cazul studenţilor străini, ei urmând a fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe timpul efectuării studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără a exista obligația să fi trăit în prealabil trei ani în Spania.

De asemenea, noile măsuri favorizează reunificarea familială şi acordarea unor vize de muncă în sectoarele în care există o criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.

Măsurile Guvernului de la Madrid vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi economice pentru țară, care în prezent sunt ridicate, a mai spus ministrul Escriva.

Spania are cea mai mare rată a șomajului din zona euro

Potrivit AFP, Spania are la ora actuală o rată a şomajului de 13,65%, fiind una dintre cele mai ridicate din zona euro. Aceasta se confruntă de ani buni cu o lipsă mare de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, transporturile, agricultura sau construcţiile. Turismul spaniol se bucură de o relansare puternică, însă companiile nu reuşesc să găsească personal pentru hoteluri.

Ba mai mult, insuficienţa forţei de muncă pune în pericol şi proiecte în valoare de miliarde de dolari finanţate de Uniunea Europeană, pe care guvernul se bazează pentru a readuce economia naţională la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus.

Economia Spaniei a fost cel mai grav afectată de epidemie în zona euro, înregistrând în 2020 o recesiune de 20%.