Home » Știri » Prințesa Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe, absolvită de acuzații într-un dosar de fraudă

Prințesa Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe, absolvită de acuzații într-un dosar de fraudă

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 17:48
Prințesa Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe, absolvită de acuzații într-un dosar de fraudă

Prințesa Cristina a Spaniei, sora în vârstă de 51 de ani a regelui Felipe și a șasea moștenitoare de drept a tronului, a fost absolvită de acuzațiile aduse într-un proces cu privire la fraude fiscale.

Cu toate acestea, soțul ei, Inaki Urdangarin, a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare de către Curtea de Apel.  Acesta este acuza că ți-a folosit legăturile sale regale pentru a genera venituri din afaceri private, informează BBC News.

Cazul a fost deschis în 2010 și a devenit un simbol al nivelului ridicat al coruăției, care a ajuns chiar și la casa regală. În dosar s-au aflat alți 16 inculpați, printre care și fostul ministru Jaume Matas, condamnat la trei ani și opt luni de închisoare. Fostul partener de afaceri al soțului Prințesei Cristina, Diego Torres, a fost condamnat la opt ani și șase luni de închisoare, iar nouă acuzați din cei 16 au fost achitați.

Prințesa Cristina, care locuiește acum în Elveția, a fost primul monarh din familia regală a Spaniei care a ajuns în tribunal, după restaurarea monarhiei din anul 1975. În anul 2015, regele Felipe i-a numit pe prințesă și pe soțul ei Ducele și Ducesa din Palma de Mallorca.

Cu tote că Prințesa Cristina nu mai este pusă sub acuzare, ea va trebui să returneze înapoi 265,000 de dolari și a fost numită un accesoriu în crearea fraudei fiscale. Cei doi nu au fost prezenți în sala de judecată în momentul în care li s-a dat verdictul.

Inaki Urdangarin este un fost medaliat olimpic la handbal și este acuzat de fapte mult mai grave, cum ar fi folosirea organizației non-profi Noos pentru a câștiga contracte mari cu organismele guvernamentale, înainte de a-și canaliza banii câștigați în conturile proprii din paradisurile fiscale. În fundația Noos au intrat peste șase milioane de euro bani publici, majoritatea fiind din balcani și de la guvernul din Valenica.