Home » Știri » Știri externe » Aceeași casă de rugăciune pentru creștini, musulmani și evrei. În ce oraș din Europa se va întâmpla asta

Aceeași casă de rugăciune pentru creștini, musulmani și evrei. În ce oraș din Europa se va întâmpla asta

Ileana Mladinoiu / 22.02.2021, 12:05
Aceeași casă de rugăciune pentru creștini, musulmani și evrei. În ce oraș din Europa se va întâmpla asta

Orașul Berlin este pregătit să dea lovitura cea mare, pentru că începând cu 27 mai va fi pusă prima piatră a “The House One”, un proiect ieșit din comun pentru că obiectivul său este de a oferi un singur lăcaș de cult credincioșilor celor trei mari religii monoteiste ale creștinismului, iudaismului și islamului.

Unde se află și la ce valoare se ridică locul de rugăciune pentru creștini, musulmani și evrei

Mai exact, pe locul unei biserici dărâmate de conducătorii comuniști ai Germaniei de Est, urmează să se ridice un nou lăcaș de cult care îi va aduce pe creștini, evrei și musulmani sub un singur acoperiș. El a fost deja numit “churmosquagogue.”

Piatra de temelie a “House One” din inima Berlinului va fi pusă în cadrul ceremoniei din 27 mai, marcând astfel sfârșitul a 10 ani de planificare și începutul a patru ani, estimativ, de construcție ce va simboliza cooperare și dialog interreligios.

Potrivit “The Guardian”, clădirea de 47 de milioane de euro, proiectată de firma de arhitectură din Berlin Kuehn Malvezzi, va încorpora o biserică, o moschee și o sinagogă ce vor fi legate de un spațiu central de întâlnire. În felul acesta, oamenii de alte credințe și confesiuni, cât și cei fără credință vor fi invitați la evenimente și discuții în sala mare.

The House One. Aceeași casă de rugăciune pentru creștini, musulmani și evrei
The House One

Ce spun reprezentanții celor trei religii

Pentru a conduce lucrările acestui incredibil loc, vor fi prezenți imamul, Kadir Sanci, pastorul Gregor Hohberg și rabinul Andreas Nachama, care a spus: “Există multe modalități diferite de a ajunge la Dumnezeu și fiecare este bună.”

Prin urmare, ideea subliniată de rabin este de a-i lăsa pe creștini, musulmani și evrei să-și practice cultul separat, permițându-le să se reunească pentru sărbători religioase, comemorări și alte evenimente.

Teologul creștin Roland Stolte, cel care a ajutat la începerea proiectului, explică: “Am vrut să construim o casă de rugăciune și învățătură, unde aceste trei religii ar putea coexista, păstrându-și fiecare identitatea.”

Pentru reprezentanții religiilor în discuție, noul lăcaș de cult reprezintă mai mult decât un simbol. Este începutul unei noi ere în care se va arătă că nu există ură între oameni, indiferent de religie.

Lăcașul ce va aduna creștinii, musulmanii și evreii la un loc va fi construit pe locul bisericii Sf. Petru din Petriplatz, care a fost avariată în timpul celui de-al doilea război mondial și demolată în 1964 de către autoritățile RDG.

Când fundațiile bisericii au fost descoperite în urmă cu mai bine de un deceniu, s-a luat în considerare ridicarea unui memorial sau a unei noi biserici. Dar, spune Stolte “am vrut să creăm un nou tip de clădire sacră care oglindește Berlinul de astăzi și a nu se înțelege că va fi un club pentru religii monoteiste. Vrem ca alții să ni se alăture.”

Guvernul federal și statul Berlin și-au arătat deschiderea față de conceptul revoluționar și au contribuit la realizarea proiectului cu 30 de milioane de euro, cu încă 9 milioane de euro provenind din donații și strângere de fonduri, deși în primii ani comunitățile s-au temut de amestecul religiilor și de faptul ca nu cumva să se nască o alta. Este așteptată o nouă campanile în decembrie care să umple golul de aproape 8 milioane.

Un lucru important al proiectului este că în planificare au fost incluse și persoanele fără credință. Spre reamintire, Berlinul este orașul cunoscut pentru avangardismul și deschiderea pe care o are față de locuitorii săi.