Home » Știri » Afacere cu anvelope uzate – ce produse se pot obține și cât de mare e investiția

Afacere cu anvelope uzate – ce produse se pot obține și cât de mare e investiția

Bucur Ioana / 29.10.2020, 15:47
Afacere cu anvelope uzate – ce produse se pot obține și cât de mare e investiția

O propunere pentru care își doresc să facă bani într-un mod inedit este să își pună pe picioare o afacere cu anvelope uzate. Mai mult, vei ajuta și mediul înconjurător, iar prin reciclarea cauciucului poți obține un număr surprinzător de produse. Cât de mare trebuie să fie investiția inițială?

Afacere cu anvelope uzate. În ce alte produse pot fi transformate cauciucurile vechi?

Cei care își pun pe picioare o afacere cu anvelope uzate câștigă pe două fronturi: pot face bani frumoși și, în același, timp, participă la binele mediului înconjurător, promovând reciclarea materialelor reutilizabile. Anvelopele uzate pot „trăi” din nou, fiind transformate în mochete, amortizoare, gume de șters și chiar și unele echipamente de protecție. După ce se taie și se îndepărtează stratul exterior al anvelopei uzate, aceasta poate fi transformată într-un inel de cauciuc folosit la susținerea conurilor reflectorizante folosite de Administrația Rutieră.

Decaparea anvelopelor uzate nu este deloc dificilă, fiind un procedeu chiar simplu și rapid. Autoritățile vorbesc despre efectele asupra mediului pe care le poate avea o afacere cu anvelope uzate, în timp ce unii clienți refuză să plătească prea mult pentru produse fabricate pe baza acestora. De fapt, în România există o adevărată prejudecată cu privire la faptul că produsele obținute din reciclarea de anvelope vechi ar fi de o calitate mai slabă decât cele „native. În același timp, însă, gama produselor pe baza de cauciuc reciclat creste pe zi ce trece.

Afacere cu anvelope uzate. Cât de mare trebuie să fie investiția inițială

Pentru a începe o afacere cu anvelope uzate, veți avea nevoie, în primul rând, de o mașină ce poate tăia cauciucul în diferite forme și mărimi. Prețul de pornire al acestora începe în jurul valorii de 15.000 de euro și poate urca până la 18.000 de euro.

Ce se poate obține din anvelope uzate reciclate
Ce se poate obține din anvelope uzate reciclate

Afacere cu anvelope uzate de succes. Bărbatul care transformă pneurile uzate în combustibil

În Chișinău, capitala Republicii Moldova, un bărbat a pus pe picioare o afacere cu anvelope uzate de succes. El transformă pneurile folosite în combustibil, pe care, mai apoi, îl vinde. Ideea i-a venit tocmai din țările asiatice, unde metoda este folosită la scară largă. Tot de acolo și-a comandat și mașinăria care poate recicla anvelope uzate. Doi ani mai târziu, afacerea mergea brici, bărbatul înregistrând câștiguri la care nu ar fi visat nicio clipă. Ecologiștii îi sprijină proiectul, spunând că fabrica de reciclare este complet ecologică și nu poluează mediul înconjurător.

Din doar două anvelope uzate topite se obțin șase litri de ulei de peroliză, un tip de combustibil folosit la încălzirea fabricilor și uzinelor. Anatol Corj, administratorul fabricii de reciclare, a dezvăluit că a încheiat contracte cu mai multe parcuri de autobuze și stații de deservire tehnică a mașinilor, ce îi livrează materie primă.

„Roțile nu trebuie aruncate la întâmplare. Ele conțin substanțe toxice, care poluează mediul înconjurător. Din acest motiv, ele trebuie să fie reciclate în locuri special amenajate”, a spus administratorul stație de deservire tehnică a mașinilor.

„Pentru anul trecut s-a raportat în jur de 300 de tone de pneuri reciclate prin metoda de peroliză. Mai mult Ministerul Agriculturii și Mediului este deschis pentru a autoriza cât mai mulți agenți economici anume pe domeniul reciclării a acestui tip de deșeuri”, a spus inspectorul ecologic Ion Bulmaga.