Home » Știri » Afacere cu dezmembrări auto – cum o pui pe picioare și ce trucuri trebuie să știi

Afacere cu dezmembrări auto – cum o pui pe picioare și ce trucuri trebuie să știi

Alexandru Cazacu / 22.02.2021, 15:38
Afacere cu dezmembrări auto – cum o pui pe picioare și ce trucuri trebuie să știi

În ultima vreme au apărut din ce în ce mai multe dezmembrări auto, unde românii pot găsi piese second-hand pentru mașinile, lor la prețuri puțin mai reduse. Noi vă vom spune cum puteți să puneți pe picioare o asemenea afacere cu dezmembrări auto.

Cum pui pe picioare o afacere cu dezmembrări auto

Mai nou, piesele auto second-hand sunt la mare căutare, iar domeniul dezmembrărilor auto este din ce în ce mai căutat de către persoanele care vor să își deschidă o afacere. Nici măcar nu este atât de complicat să faci acest lucru.

Pentru a-ți deschide o asemenea afacere cu dezmembrări auto ai nevoie să faci niște acte, câteva mii de euro disponibili și un teren destul de spațios pentru a păstra autovehiculele. Acestea ar fi principalele condiții pentru o afacere de acest gen.

Cum pornești o astfel de afacere

Este foarte simplu să deschizi o afacere de acest gen. Trebuie să achiziționezi mașini uzate, vechi, abandonate sau lovite și să vinzi diferite piese care sunt încă în stare bună. Autoturismele pe care le cumperi trebuie să aibă acte de proveniență, apoi sunt verificate și sortate, în funcție de marcă și de alte criterii.

Mai mult de atât, dacă ai cu ce să le aduci, mașinile pot fi foarte ieftine în străinătate, iar banii care îi faci după ce vinzi piesele vor acoperi cheltuielile și îți vor asigura și un profit substanțial. Unele piese sunt mai căutate decât altele, iar tu poți profita de acest fapt. Dacă știi să speculezi semnalele și ocaziile, printr-o bună negociere poți majora câștigurile firmei.

Afacere cu dezmembrări auto
Afacere cu dezmembrări auto

 

Cum apare firma

Cheltuielile nu vor fi foarte mari și includ plata salariaților, a utilităților și a chiriei terenului (asta în cazul în care nu îl ai deja). Cu toate acestea, suprafața terenului trebuie fie de aproape 1.000 de metri pătrați, deoarece aici vor fi găzduite zeci de mașini.

Dacă te-ai hotărât și vrei să îți deschizi această afacere, trebuie să mergi și să creezi o firmă autorizată de Registrul Comerțului și să obții toate autorizațiile necesare. După ce ai făcut toate aceste lucruri, trebuie să ai pregătite câteva mii de euro pentru a achiziționa mașinile.

Alte documente de care vei avea nevoie pentru o afacere cu dezmembrări auto

De asemenea, vei mai avea nevoie de o autorizație de funcționare din partea Registrului Auto Român, mașinile trebuie să fie scoase din gestiune, fapt care presupune casarea lor, autorizație de mediu și firma trebuie să fie certificată drept ”responsabil de mediu”, în urma unui curs acreditat.

Această activitate este reglementată de o serie de acte normative precum: OG 82/2000 (modificată și completată de OG 36/2005), Ordinul 62/2003 (privind modificarea și completarea Ordinului 536/1997, cu modificările și completările ulterioare), Legea 421/2002, HG 2.406/2004 (privind gestionarea vehiculelor scoase din uz), HG 170/2004 (privind gestionarea anvelopelor uzate), OUG 78/2000 (privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare).

Ce piese se cumpără

Piesele originale nedeteriorate sunt controlate, apoi recondiționate și se vând la prețuri accesibile. Dezmembrările auto trebuie să dea facturi, garanții și opțiunea cumpărătorului de a returna piesele achiziționate.

De obicei, oamenii caută elemente de caroserie și de interior precum uși, aripi, scaune, volane, motorașe, geamuri, mânere, piese electrice etc. Pe de altă parte, piesele de motor sau alte repere tehnice, care pot fi mai uzate decât ar trebui, sunt mai puțin întrebate.