Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016 România: Unde se votează, acte necesare, interdicții

Alegeri parlamentare 2016 România: Unde se votează, acte necesare, interdicții

Redactia Știri / 10.12.2016, 22:16
Alegeri parlamentare 2016 România: Unde se votează, acte necesare, interdicții

Pentru votul la alegeri parlamentare 2016, este important de știut că veți primi două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Spre deosebire de scrutinurile anterioare, din 2008 și 2012, votul uninominal nu mai este de actualitate, așadar vom vota liste de partid cu mai mulți candidați.

Alegeri parlamentare 2016: Unde se votează?

La acest scrutin, vom putea vota doar în localitatea sau județul de domiciliu/reședință, iar bucureștenii vor putea vota doar în sectorul unde au adresa din cartea de identitate.

O măsură specială s-a luat pentru elevi și studenți, pentru care s-a dat o Ordonanță de Urgență prin care ei să poată călători gratuit către localitatea de domiciliu. Transportul este gratuit dus-întors, în perioada 8-12 decembrie, cu tren regio și interregio, clasa a II-a.

La adresa www.registrulelectoral.ro, aflați la ce secție de votare sunteți arondați.

Votul în diaspora, posibil prin corespondență sau prin prezența la secțiile de votare, deja a început la momentul redactării acestui articol.

Alegeri parlamentare 2016: Acte necesare

Este obligatoriu să aveți unul dintre următoare acte, neapărat valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • pașaportul diplomatic
  • pașaportul diplomatic electronic
  • pașaportul de serviciu
  • pașaportul de serviciu electronic
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare

Candidați la alegeri parlamentare 2016: Peste 6.000 de înscrieri

În noul Legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori. Norma de reprezentare este, potrivit legii, de un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să treacă de pragul electoral de 5 procente.

Aproape 6.500 de candidați la alegerile parlamentare s-au înscris pentru scrutinul din 11 decembrie 2016, potrivit Biroului Electoral Central. Pentru Camera Deputaților s-au înscris 4.251 de candidați, iar pentru Senat avem 2.226 de candidați la parlamentare.

Alegeri parlamentare 2016 – Interdicții

La alegerile parlamentare 2016 sunt interzise următoarele:

  • prezența mai multor persoane în cabina de vot,
  • fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot (amendă de la 600 lei la 1.000 lei)
  • distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală
  • comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri în jurul secției de votare (amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei)
  • oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, sau împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales
  • utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals
  • introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Ultimele infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Cât costă alegerile parlamentare 2016

Alegerile parlamentare îi vor costa pe români peste 227 de milioane de lei. Suma totală alocată de Guvern este prevăzută, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).

Mergeți la vot! Pe 11 noiembrie, fiți unul dintre cei peste 18 milioane de români cu drept de vot care își vor exercita acest drept!