Home » Știri » Alegeri SUA: Hillary Clinton, 90% șanse să îl înfrângă pe Donald Trump

Alegeri SUA: Hillary Clinton, 90% șanse să îl înfrângă pe Donald Trump

Octavian Palade / 08.11.2016, 09:16
Alegeri SUA: Hillary Clinton, 90% șanse să îl înfrângă pe Donald Trump

Potrivit ultimelor sondaje efectuate înainte de alegeri, candidatul democrat este creditat cu 90% şanse în fața celui republican.

Înainte de alegeri, șansele lui Hillary Clinton au crescut, față de Donald Trump, potrivit unui sondaj recent publicat.

Astfel, cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Clinton avea 90% şanse să îl învingă pe Trump în cursa pentru Casa Albă, conform ultimului sondaj Reuters/Ipsos apărut înainte de alegeri, scrie news.ro.

Sondajul mai relevă că șansele sunt aproximativ asemănătoare cu cele de săptămâna trecută. O posibilă victorie a lui Trump depinde de o combinaţie puţin probabilă de factori privind proporţia alegătorilor albi, de culoare şi hispanici care se prezintă la urne în şase sau şapte state.

Candidatul democrat are 45% din intenţiile de vot, iar cel republican are susținerea a 42% din alegători la nivel naţional.

În privința estimărilor referitoare la numărul de mari electori, Clinton ar urma să obţină 303 voturi, iar Trump, 235. Este nevoie de votul a 270 de electori pentru ca un candidat să câştige cursa pentru Casa Albă.

Şansele omului de afaceri depind de rezultatele obținute în Florida, Michigan, Carolina de Nord şi Ohio, unde cursa era prea strânsă pentru a face estimări duminică, atunci când s-a încheiat sondajul, dar şi din Pennsylvania, unde Clinton se bucură de un uşor avans de 3%. Trump ar trebui să obţină victoria în majoritatea acestor state pentru a ajunge la Casa Albă.

În cazul în care republicanul nu câştigă Florida, Michigan şi Pennsylvania, candidatul democrat are, practic, victoria asigurată. Pe de altă parte, Trump trebuie să îşi menţină controlul în statul tradiţional republican Arizona, unde cursa este foarte strânsă. Mai mult, omul de afaceri speră ca Evan McMullin, un candidat independent, să nu câştige în bastionul republican Utah.

La nivel naţional, Trump are nevoie de o rată de participare în rândul republicanilor albi mai mare decât în 2012, o scădere a numărului de afro-americani care se prezintă la urne şi o creştere mai mică decât estimat a numărului de alegători hispanici.

Carolina de Nord, unul dintre primele state care vor anunţa rezultatul scrutinului marţi noapte, ar putea oferi semnale despre învingător. În cazul în care Hillary Clinton va câştiga, aceasta înseamnă că afro-americanii se prezintă la vot în proporţii similare cu 2012, când preşedintele Barack Obama l-a înfrânt pe republicanul Mitt Romney la diferenţă de 4% la nivel naţional. Romney a câştigat în Carolina de Nord la diferenţă de 2%.

Cercetarea sociologică a fost efectuată săptămâna trecută pe un eşantion de 15.000 de alegători din cele 50 de state americane şi Washington D.C.