Home » Știri » Ambasada SUA de la Chișinău: Alegerile au fost competitive și au respectat libertățile fundamentale

Ambasada SUA de la Chișinău: Alegerile au fost competitive și au respectat libertățile fundamentale

Octavian Palade / 16.11.2016, 15:41
Ambasada SUA de la Chișinău: Alegerile au fost competitive și au respectat libertățile fundamentale

Ambasada SUA de la Chișinău a transmis că alegerile prezidenţiale au fost competitive şi au respectat libertăţile fundamentale.

Ambasada SUA de la Chișinău a trimis miercuri dimineaţă un mesaj cu privire la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în care se afirmă că acestea s-a desfăşurat în mod competitiv şi cu ”respectarea libertăţilor fundamentale”. De asemenea, reprezentanţii ambasadei au precizat că administraţia americană este disponibilă să colaboreze cu autorităţile din Republica Moldova, potrivit deschide.md, relatează news.ro.

Oficialii diplomaţiei americane au făcut trimitere la concluziile misiunii de observatori ai OSCE.

”Conform concluziilor preliminare ale misiunii de observatori OSCE, alegerile au fost competitive, cu respectarea libertăţilor fundamentale. Noi înţelegem că există acuzaţii de nereguli. Însă procesul electoral se va încheia odată ce Curtea Constituţională va valida rezultatul final”, se menționează în mesajul trimis de Ambasada SUA de la Chişinău.

Diplomaţii americani au mai declarat că executivul american se angajează că colaboreze cu autorităţile moldovene pentru a susţine o guvernare eficientă şi responsabilă pentru Republica Moldova.

”Aşteptăm să conlucrăm cu preşedintele ales în această privinţă”, se precizează în același mesaj.

Socialistul Igor Dodon a câştigat cu un avans considerabil alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, devansând-o pe proeuropeana Maia Sandu.

După anunţarea rezultatelor parţiale care îl arătau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le “să calmeze spiritele”.

Liderul PAS îi îndeamnă acum pe cetăţenii moldoveni să semneze o petiţie pentru a declara nule alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Maia Sandu acuză că cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial a fost fraudat, iar campania rivalului socialist a fost marcată de manipulare şi dezinformare. De asemenea, proeuropeana a condamnat faptul că cetăţenii moldoveni nu au putut să voteze la secţiile din străinătate din cauza cozilor lungi şi a buletinelor insuficiente.

De asemenea, proeuropeana a condamat o fraudă comisă de Comisia Electorală Centrală. Această fraudă ar depăşi 69.027 de voturi, în vreme ce diferenţa dintre cei doi candidaţi este de 67.488 de voturi.