Home » Știri » ANAF vrea să îi ia în vizor pe cei care dețin domenii web cu extensia .ro

ANAF vrea să îi ia în vizor pe cei care dețin domenii web cu extensia .ro

Sebastian Rotaru / 14.02.2017, 17:10
ANAF vrea să îi ia în vizor pe cei care dețin domenii web cu extensia .ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, marți, că va colabora cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI), în vederea supravegherii deținătorilor de domenii web cu extensia .ro.

Datele de identificare din baza de date a Institutului de Cercetare ale deținătorilor de domenii cu extensia .ro, și înregistrate la serviciul www.rotld.ro, vor fi supravegheate de către ANAF în vederea strângerii de date despre venituri și combaterea evaziunii fiscale. Datele cu conținut personal nu vor fi afectate, iar, potrivit agenției, supravegherea va respecta normele legale, informează HotNews.ro.

Redăm mai jos comunicatul oficial al ANAF

„Agenția Națională de Administrare Fiscală și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică – I.C.I. București vor semna un protocol de colaborare în vederea schimbului de informații.

Potrivit acestuia, ICI București va pune la dispoziția A.N.A.F. datele necesare pentru indeplinirea atribuțiilor care îi revin privind colectarea veniturilor și prevenirea și combaterea evaziunii și fraudei fiscale. Astfel, Protocolul are ca obiect colaborarea părților în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI București ale deținătorilor domeniilor cu extensia .ro, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro).

Furnizarea datelor de către ICI Bucuresti se va realiza cu respectarea legislației în vigoare.

Menționăm că Direcția Generală Tehnologia Informației din cadrul A.N.A.F. va asigura aplicația informatică de interogare domeniu/vizualizare răspuns, în scopul obținerii de informații despre proprietarul/proprietarii unui domeniu sau a unei liste de domenii de internet din Romania. Compartimentul de specialitate, RoTLD, din cadrul ICI Bucurețti, va dezvolta un serviciu web prin care se vor transmite informațiile, conform procedurii comune de lucru”.

Potrivit unui raport al Ministerului Comunicațiilor, în România sunt înregistrate 901.130 de domenii cu .ro, dintre care 44% nu sunt utilizate. Prețul unui domeniu .ro pe RoTLD este în jur de 50,0 de dolari + TVA și poate fi solicitat de oricine pe o perioadă nedeterminată. Ministeul mai vrea să afle cine va gestiona aceste site-uri, prețurile domeniilor dar și cât timp vor fi valabile.