Home » Știri » Angela Merkel îl presează pe Erdogan să susțină libertatea de exprimare a opiniei

Angela Merkel îl presează pe Erdogan să susțină libertatea de exprimare a opiniei

Sebastian Rotaru / 02.02.2017, 17:03
Angela Merkel îl presează pe Erdogan să susțină libertatea de exprimare a opiniei

Cancelarul german Angela Merkel a susținut, joi, importanța unei libertăți de exprimare și a unei prese libere în Turcia, în urma unor discuții cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Angela Merkel a făcut anunțul în timpul unei vizite menite să sprijine legăturile precare dintre cei doi aliați NATO – Turcia și Germania, informează Reuters.

În prima sa vizită în Turcia, după puciul eșuat din luna iulie, Angela Merkel a spus că a discutat despre problemele Siriei și ale Irakului, iar, împreună cu președintele turc au decis că au nevoie de o cooperare mai apropiată în lupta împotriva terorismului.

Întrebată despre îngrijorările cu privire la oponenții lui Erdogan, după ce acesta a anunțat că va aduce modificări constituționale, care ar urma să consolideze puterile președintelui turc și care urmează să fie supuse unui referendum în luna aprilie, Angela Merkel a subliniat necesitatea libertății de exprimare.

„Cu această tentativă de puci, am văzut cum poporul turc s-a ridicat pentru democrație și pentru legi democratice în Turcia. Tocmai de aceea, în această etapă decisivă, este important că libertatea la opinie este susținută, iar, în legătură cu noi (n.red – Germania), vorbim și despre libertatea presei”, a spus Merkel.

Aliații Turciei, inclusiv Germania, se tem că Erdogan folosește puciul ca pretext pentru a reduce disidența.

„Opinia este parte a democrației”, a mai spus Angela Merkel.

Președintele Erodogan a declarat că așteaptă să primească, din Parlament, proiectul de lege privind schimbarea Constituției. Odată aprobat proiectul, comisia electorală va stabili data referendumului, așteptat la începutul lunii aprilie 2017.

„Este exclus ca separarea puterilor în stat să fie desființate. Aceasta (n.red – schimbarea) oferă mai multe oportunități  ramurii Executive pentru a lucra mai rapid. Sistemul judiciar își va păstra puterea și va funcționa ca de obicei ți în noul sistem”, a spus Erdogan.