Home » Știri » Angela Merkel și Martin Schulz se vor lupta pentru șefia cancelariei Germaniei

Angela Merkel și Martin Schulz se vor lupta pentru șefia cancelariei Germaniei

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 11:48
Angela Merkel și Martin Schulz se vor lupta pentru șefia cancelariei Germaniei

Martin Schulz, candidatul democrat al Germaniei la alegerile  federale din septembrie, s-ar putea să o învingă pe Angela Merkel, în cazul în care alegerile se vor desfășura pe un vot direct.

Un sondaj efectuat de Forschungsgruppe Wahlen arată că 49% dintre germani l-ar vrea cancelar pe fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, în timp ce 38% ar opta pentru un nou mandat al cancelarului Angela Merkel, informează agenția Reuters.

Acest sondaj îl răstoarnă pe cel din luna ianuarie, când Angela Merkel era dată favorită cu 44% dintre voturi, iar Martin Schulz cu 40% dintre voturi. Sondajul de acum arată că situația s-a inversat.

Partidul Social Democrat din Germania (SPD), partener minor în coaliția de guvernământ a Angelei Merkel, a ridicat blocul conservator ani de zile în sondajele de opinie, asta până la numirea lui Martin Schulz, care a declanșat o renaștere și un sprijin al partidului și care a câștigat alegerile în 2002.

La nivel de partid, sondajul a arătat că social-democrații s-au ridicat cu 6 procente și au ajuns la 30% – cel mai ridicat nivel al actualului Parlament. Conservatorii lui Merkel – din care fac parte Creștin Democrații (CDU) și paridul-frate din Bavaria (Uniunea Creștinilor Sociali), a scăzut 2% și a ajuns la 34%.

Alternativa pentru Germania, partidul anti-imigranți (AfD), a scăzut cu un punct procentual, dar se situează pe locul al treilea în preferințele germanilor, cu 10% față de locul doi. Politica partidului a fost stimulată de îngrijorările cu privire la securitatea și integrarea a peste un milion de migranți care au ajuns în Germania în ultimii doi ani.

AfD este urmat de paridul Verzilor – 9%, și de Linke – un partid socialist de stânga, cu 7%. Democrații pro-business (FDP) au 6%, suficient pentru a trece de pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.

30% dintre alegători ar vrea să vadă o alianță dintre Partidul Social Democrat, Linke și Verzi, iar 44% au spus că nu ar fi de acord cu o asemenea coaliție.