Home » Știri » Bradul de Crăciun – semnificație, origine, obiceiuri. Cum a luat naștere tradiția împodobirii pomului de sărbători

Bradul de Crăciun – semnificație, origine, obiceiuri. Cum a luat naștere tradiția împodobirii pomului de sărbători

Voicu Costin / 12.12.2021, 12:46
Bradul de Crăciun – semnificație, origine, obiceiuri. Cum a luat naștere tradiția împodobirii pomului de sărbători

Fiecare dintre noi a împodobit măcar o dată în copilărie un brad. Tradiția împodobirii bradului în luna decembrie datează de peste 150 de ani în România. Bucurie a copiilor, dar și a părinților, bradul verde reprezintă farmecul Crăciunului, iar fără acesta, parcă nu avem același entuziasm. Cum a luat naștere împodobirea bradului de Crăciun vom afla  în rândurile următoare.

Semnificația pomului de Crăciun

Pomul (sau Bradul) de Crăciun este de obicei un conifer decorat, fie el natural sau artificial. Tradițional este asociat cu celebrarea Crăciunului, de aceea este adus în prag de sărbătoare și decorat cu podoabe care mai de care mai frumoase.

Inițial se foloseau lumânări, dar în timp s-a trecut la instalații electrice de tip becuri led. Odată adus în casele oamenilor, pomul de Crăciun îmbracă straie de sărbătoare compuse din globuri de diferite culori și forme, ghirlande și bomboane, cele din urmă fiind mâncate de cei mici până la sosirea lui Moș Crăciun.

Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun. Un înger sau o stea poate fi așezată în vârful pomului, reprezentând îngerii sau steaua de la Betleem.

Primul brad împodobit

Din punct de vedere istoric nu se știe exact momentul când a fost decorat primul conifer, dar este menționat în diferite culturi. Credință străveche, bradul de Crăciun reprezenta pentru oameni un simbol al binefacerii, fiind ovaționat pentru culoarea veșnic verde. Enciclopedia Britanica citează folosirea decorațiilor, a betelei și luminilor drept simbol al vieții veșnice în rândul evreilor, egiptenilor și chinezilor.

Primele dovezi sigure despre decorarea bradului sunt din Estonia și Letonia  de astăzi,  în secolul al XV-lea. Ulterior, această tradiție a fost introdusă și în cultura altor popoare. De asemenea, este posibil că pomul de Crăciun să provină de la nordici, obișnuind să își decoreze casele cu ramuri de brad și de vâsc. Pomul de Crăciun a pătruns mai târziu și în Orient, prin intermediul religiei catolice.

Sfârșitul secolului XIX surprinde bradul împodobit ca pom de Crăciun doar în orașele din Germania, dar odată cu venirea Primului Război Mondial s-a răspândit pe întreg teritoriul țării.

O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajma Crăciunului este vâscul. Se spune că vâscul  este o plantă tămăduitoare, simbolizând armonia și pacea. De asemenea, sărutul sub vâsc, făcut foarte popular  de americani în filmele de Crăciun,  face mai puternică iubirea pentru un cuplu.

Pomul în tradiția românească

În tradiția românească de la sate se regăsește acest obicei al împodobirii bradului la nunți și la moartea unei persoane. Obiceiul datat încă de pe vremea dacilor, semnifică o nuntă rituală (o restabilire a conexiunii) între persoana decedată și natură reprezentată prin brad. El a rămas în tradiția unor comunități locale din regiunile Banat și Oltenia.

În România bradul de Crăciun a fost  împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție, aducându-l în casa lor.

Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a milioane de credincioși și a cadourilor. De altfel, Crăciunul este o sărbătoare plină de pace și de semnificații.