Home » Știri » Brexit: Theresa May a declarat că vrea o ieșire calmă din blocul comunitar

Brexit: Theresa May a declarat că vrea o ieșire calmă din blocul comunitar

George Stanciu / 08.12.2016, 15:20
Brexit: Theresa May a declarat că vrea o ieșire calmă din blocul comunitar

Premierul Theresa May a afirmat că vrea ca ieșirea Marii Britanii din UE să fie calmă și ordonată, dar recunoaște că negocierile cu partea europeană s-ar putea complica, după declanșarea procedurii de Brexit.

”Vreau să văd un proces calm şi ordonat pe cât este posibil. Desigur că va fi un proces complex, pentru că multe lucruri trebuie să fie soluţionate”, a afirmat premierul May

În plus, prim-ministrul a mai arătat că negocierile au posibilitatea să devină foarte tensionate, tocmai pentru că liderii UE nu vor ca Marea Britanie să dea un exemplu pozitiv pentru alte state ce vor să efectueze o scindare asemănătoare cu Brexit.

”Cred că este important să construim relaţii şi cu alte state de la masa europeană. Vom avea 27 de state membre în aceste negocieri”, a mai afirmat premierul, când a fost întrebată despre relaţiie

Executivul britanic a promis că va declanşa până la finele lunii martie procedura de Brexit prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Premierul Regatului Unit speră în continuare ca relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană să fie mature şi cooperante după Brexit.

May şi-a exprimat speranţa ca negociatorii să ajungă la un nou model de acord cu privire la relaţia comercială dintre un stat nonmembru şi Uniunea Europeană.

”Ceea ce vrem să obţinem este o nouă relaţie între Marea Britanie şi UE. Vrem să obţinem cel mai bun acord posibil privind comerţul cu bunuri şi servicii, precum şi menţinerea operaţiunilor în cadrul pieţei unice europene”, a declarat prim-ministrul Marii Britanii.

Executivul britanic a amânat până la începutul anului viitor invocarea articolului 50, motivând că nu au fost pregătite în avans echipele de negociatori.

Marea Britanie ar dori să obţină acces nelimitat la piaţa unică europeană, cu toate că îşi manifestă frecvent reticenţa în a accepta libertatea de mişcare a muncitorilor europeni. Pe de altă parte, liderii UE afirmă răspicat că principiul libertăţii de mişcare a muncitorilor pe piaţa unică este unul de la care blocul comunitar nu va putea abdica şi că în situaţia de faţă nu vor fi acceptate compromisuri.