Home » Știri » Buletinele electronice cu cip. Cum arată, ce informații conțin de fapt și în ce oraș din România au fost lansate

Buletinele electronice cu cip. Cum arată, ce informații conțin de fapt și în ce oraș din România au fost lansate

Alexandru Cazacu / 02.08.2021, 15:59
Buletinele electronice cu cip. Cum arată, ce informații conțin de fapt și în ce oraș din România au fost lansate

În primăvara acestui an autoritățile anunțau că începând din august, românii vor putea avea carte de identitate electronică, de mărimea unui card bancar. Iată că suntem în luna august, iar în următoarele rânduri, noi vă vom spune cum arată buletinele cu cip, ce informații conțin acestea, dar și care este primul oraș din România în care au fost lansate.

Cum arată și ce informații conțin buletinele electronice cu cip

Buletinul electronic va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare. De asemenea, noua carte de identitate electronică ar putea să ne scape și de mersul la ghișee pentru a obține diferite acte, datorită faptului ca va conține o cheie criptografică, astfel ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului.

Așadar, pe fața noului document, vom avea în primul rând însemnele Uniunii Europene, iar în interiorul steluțelor va fi însemnul statului emitent. De asemenea, aici vor fi trecute numele și prenumele și codul numeric personal al titularului, data nașterii, data expirării documentului, dar și seria, numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii, domiciliul și zona CIP.

Datele  cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt următoarele:

  • a) datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului;
  • b) prenumele părinților titularului;
  • c) un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislația din domeniu;
  • d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Cum arată și ce date conțin buletinele electronice cu CIP
Cum arată și ce date conțin buletinele electronice cu CIP

Buletinele electronice, lansate în Cluj-Napoca

Primele buletine electronice au fost lansate astăzi în Cluj-Napoca, iar anunțul a fost făcut chiar de către Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Oficialul susține că a ales acest oraș datorită deschiderii spre tehnologizare atât a cetățenilor, cât și a primarului.

”Azi dăm startul emiterii cărții de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. (…) Cluj a ocupat locul 1 în Europa ca Smart City.

Am găsit aici deschidere din partea domnului primar (Emil Boc – n.r.) și echipei sale pentru implementarea acestui proiect-pilot”, a declarat ministrul Lucian Bode, în cadrul unei conferințe de presă de luni, din Cluj-Napoca, potrivit Antena 3.

Totodată, ministrul de Interne susține că noile documente electronice vor înlocui cărțile de identitate până în luna august 2031, și că sunt recunoscute și în afara granițelor țării.

O amprentă facială și două amprente digitale pe buletinele electronice

În cadrul acestui proiect-pilot,  până la finele lui 2021, se vor emite aproximativ 5.000 de astfel de documente de identitate. Noile buletine electronice nu sunt obligatorii, iar românii pot opta în continuare pentru actualul format.

De asemenea, acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și, iar pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale titularului.

Ba chiar mai mult de atât, se va putea emite buletin (simplu sau electronic) și pentru copii cu vârste sub 14 ani. Așadar, la cererea părinților sau a reprezentanților legali, se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.