Home » Știri » Bursa de Valori București are șanse să devină o piață emergentă

Bursa de Valori București are șanse să devină o piață emergentă

George Stanciu / 30.09.2016, 13:14
Bursa de Valori București are șanse să devină o piață emergentă

Bursa de Valori București (BVB) a făcut un pas extrem de important pentru a trece peste statutul actual, acela de piața de frontieră. Asta se întâmplă după ce bursa a fost inclusă pe lista FTSE Russell a țărilor cu potențial semnificativ pe termen mediu de a se transforma în piețe emergente, dar este nevoie ca piața românească de capital să îmbunătățească nivelul lichidități şi să atragă noi companii mari în țară.

„Includerea României în Watchlist şi implicit intrarea acesteia pe traseul cu destinaţia pieţelor emergente este unul dintre evenimentele definitorii şi importante din întreaga istorie a pieţei de capital din România. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieţei, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieţei de capital, precum si în strategia de afaceri a BVB, care trebuie implementate într-un mod decisiv”, a transmis Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori București

Un raport creat în luna martie de instutuția de analiză a piețelor de capital, FTSE Russell indica faptul că piaţa de capital din România este conformă 8 din 9 criterii ce privesc ridicarea la statutul la piaţă de capital emergentă, de la statutul piaţă de frontieră, în care Bursa se află în prezent. Bursa nu îndeplinește unul dintre cele mai semnificative criterii, cel al lichidităţii pieţei.

Analiza FTSE Russell a marcat îndeplinirea din partea pieței românești de capital, a unei cerințe adiționale necesare pentru a deveni piaţă emergentă – cea cu privire la costurile de tranzacţionare, ce au nevoie să fie rezonabile și în același timp, competitive.

Totuşi, ridicarea Bursei de Valori București la rangul de piaţă emergentă ține cont de progresele înregistrate cu privire lichiditatea pieţei dar și la prezenţa unor companii mari, ce dețin lichiditate semnificativă.

Listarea Hidroelectrica oferă speranțe celor de la Bursa de Valori București, acesta fiind eveniment cheie pentru piaţa de capital în prezent. Listarea companiei ce suficient de mare şi destul de profitabilă, este singura aflată momentan pe agenda Bursei de Valori, conform news.ro.

Şefii bursei au discutat cu reprezentanți statului, ce este acționar majoritar, și au cerut un calendar clar pentru listarea companiei. şi au primit semne încurajatoare, cu toate că şefii din Ministerul Energiei se doresc încă să îşi asume un termen clar de listare a Hidroelectrica