Home » Știri » Calendar creștin ortodox. Ce sărbători mari sunt în luna februarie

Calendar creștin ortodox. Ce sărbători mari sunt în luna februarie

Violeta Badea / 04.02.2021, 16:31
Calendar creștin ortodox. Ce sărbători mari sunt în luna februarie

Calendar creștin ortodox. Ce sărbători mari sunt în luna februarie. În calendarul ortodox pe luna februarie, anul 2021 regăsim o singură sărbătoare de cruce roșie și anume: „Întâmpinarea Domnului”, pe data de 2. În afara de această sărbătoare importantă, vom mai avea două zile trecute cu cruce neagră. În acest articol vom afla care sunt acestea.

Calendar creștin ortodox

Fiecare lună din an cuprinde sărbători relgioase importante. Acestea sunt trecute în calendar cu cruce roșie, dar mai sunt și alte sărbători trecute cu cruce neagră. În prima luna a anului am avut cinci sărbători importante, iar în luna februarie regăsim doar una.

Te-ai întrebat care este diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și cele cu cruce neagră? Ei bine, din punct de vedere liturgic există o diferență de bogăție și de slujbele care se țin, susțin reprezentanți ai Bisericii Ortoxe Române. În calendarul creștin ortodox există mai multe tipuri de sărbători. Iată care sunt acestea:

  • Sărbătorile cu cruce roșie – considerate sărbători importante, legate de sfinții cei mai mari,  sărbătorile Maicii Domnului sau praznicele împărătești. Se pune foarte mare accent pe slujbele care se țin, fiind de o solemnitate aparte;
  • Sărbătorile sfinţilor cu priveghere şi polieleu –  în calendare sunt marcate cu o cruce roşie sau neagră cu o singură paranteză
  • Sărbătorile sfinţilor fără priveghere – în calendare sunt trecute cu o cruce simplă
  • Sărbători ale sfinţilor mai puţin însemnaţi – în calendare sunt trecute cu o cruce neagră

Ce sărbători mari sunt în luna februarie

Luna februarie a anului 2021 are 28 de zile. Singura sărbătoare importantă a fost pe data de 2 februarie: Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare are loc la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus Hristos, deci este o sărbătoare cu dată fixă.

În popor se spune că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar din punct de vedere religios pe data de 2 februarie Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la templu de către Sfinții Săi Părinți, Fecioara Maria și Iosif. În calendarul creștin ortodox mai sunt trecute două sărbători, dar cu cruce neagră. Acestea sunt: Sfântul Haralambie, pe data de 10 februarie și Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, pe data de 24 februarie.

Sfantul Haralambie este pe data de 10 februarie
Sfantul Haralambie este pe data de 10 februarie

 – Sfântul Haralambie – a fost un episcop din Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi. El a trăit în vremea împăratului Septimiu Sever (193-211). Se spune că la vârsta de 113 ani a trecut prin momente cumplite, deoare a avut curajul să-și arate credința în Dumnezeu. Astfel, în timpul chinurilor la care a fost supus, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas așa până când mucenicul a făcut rugăciune. Minunea a fost atât de mare, iar cei care l-au chinuit au trecut de partea creștinismului.

– Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – se spune că Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-i face pe plac Irodiadei. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capului Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului, într-un vas de lut. Aceasta este prima aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Capul a stat îngropat acolo până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Apoi, doi monahi au luat capul și l-au dus la Emsa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei a așezat capul în biserica din cetate. Aceea a fost a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.