Home » Știri » Când ai voie să nu porți mască. Opt situații în care se face excepție de la regulă

Când ai voie să nu porți mască. Opt situații în care se face excepție de la regulă

Violeta Badea / 20.01.2021, 12:28
Când ai voie să nu porți mască. Opt situații în care se face excepție de la regulă

Când ai voie să nu porți mască. Opt situații în care se face excepție de la regulă. Virusul COVID-19 a afectat tot mapamondul și ne-a schimbat viața radical. Chiar dacă ne-am vaccinat, va trebui să purtăm masca în continuare, deoarece nimeni nu știe încă dacă vaccinurile anti-covid opresc și transmiterea virusului. Măsurile rămân momentan neschimbate, dar sunt anumite situații care fac excepție de la regulă. Cine te poate scuti de purtarea măștii și în ce situații vom vedea în continuare.

Când ai voie să nu porți mască

Sunt situații în care nu este obligatorie purtarea măștii de protecție, dar care sunt acestea va trebui să decidă medicul de la medicina muncii. Acesta trebuie să ne elibereze o adeverință care să demonstreze că suferim de anumite afecțiuni care ne împiedică să folosim masca, conform legislației. Atenție! Medicul de la medicina muncii, nu cel de familie.

Toate aceste situații în care purtarea măștii nu este obligatorie au fost confirmate, potrivit Avocatnet.ro, de către reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) și ai Eurofin Consult, specialiști în sănătatea și securitatea în muncă (SSM). Ordinul comun al MS și cel al Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 este actul normativ care prevede obligația generală de a purta măști de protecție în orice spațiu public închis, în magazine și alte spații comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă.

Daca esti singur in birou, primesti exceptie de la portul mastii
Daca esti singur in birou, primesti exceptie de la portul mastii

Opt situații în care se face excepție de la regulă

1. Persoană care suferă de anumite boli – medicul de medicina muncii trebuie să evalueze aceste persoane și să constate problema lor. În cazul în care masca le afectează capacitatea de oxigenare, medicul poate emite acea adeverință. De asemenea, bolnavii de astm și celelalte persoane care suferă de afecțiuni pulomonare, pot fi scutiți de purtarea măștilor. Doctorul va face o evaluare a riscului pentru astfel de boli, dar și pentru altele

2. Angajatul este singur în birou

3. Persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante precum: temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.

4. Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane

5. Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă

6. Copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.

Acestea sunt principalele situații care fac excepție de la regulă, dar Daniel Milicescu, expert SSM și Managing Partner la Eurofin Consult, a subliniat că mai pot fi adăugate două situații în care purtarea măștii nu este obligatorie. Acestea sunt următoarele:

7. Persoanele care fac sport

8. Persoanele care fumează

Reprezentantul Eurofin Consult a menționat faptul că persoanele care fumează nu trebuie să se afle în zone aglomerate, fiind de preferat să se afle într-un loc mai puțin circulat, eventual în apropierea dispozitivelor special amenajate pentru aruncarea chiștoacelor.

Este important să nu ne abatem de la reguli, deoarece ne punem în pericol sănătatea, iar sancțiunile nu sunt deloc mici. Amenda pentru nepurtarea măștii sunt stabilite de Legea 55/2020. Cu alte cuvinte, actul normativ stabilește că „nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor” se sancționează cu sume cuprinse între 500 și 2.500 de lei.