Home » Știri » Când ar putea românii să revină la o viață normală. Mesajul tranșant al lui Raed Arafat

Când ar putea românii să revină la o viață normală. Mesajul tranșant al lui Raed Arafat

Manolică Anca / 27.10.2020, 10:35
Când ar putea românii să revină la o viață normală. Mesajul tranșant al lui Raed Arafat

Pandemia este departe de se termina, iar mesajul lui Raed Arafat este cât se poate de tranșant. Când ar putea românii să revină la o viață normală și ce ar trebui să facă în perioada următoare.

Când ar putea românii să revină la o viață normală

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că virusul nu va dispărea așa ușor nici anul viitor. El preconizează că problemele legate de coronavirus vor exista până, cel puțin, vara viitoare. Iar dacă vom învăța să respectăm regulile, ne va fi mai ușor să ne obișnuim cu această nouă normalitate.

 „Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică către primăvară-vară.”, a declarat Raed Arafat, potrivit știrileprotv.ro.

Cand ar putea romanii sa revina la o viata normala
Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta

Acesta a mai spus că vor mai exista fluctuații în ceea ce privește numărul de cazuri. Trebuie să ne așteptăm la perioade în care lucrurile se vor agrava, dar și la momente în care lucrurilor vor părea a fi sub control. Însă, cel mai important rămâne respectarea măsurilor de siguranță care se impun, pentru a nu ajunge în situații dramatice, de a nu mai putea face față din niciun punct de vedere.

„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus”

În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, și acestea ar trebui adaptate vremurilor în care ne aflăm. Petrecerile și reuniunile de altădată nu se vor mai putea ține, iar oamenii vor trebui să se obișnuiască cu acest gând, cu speranța că anul viitor nu mai va mai la fel.

Acesta a mai adus în discuție și alegerile parlamentare din luna decembrie, care vor reprezenta un alt prilej de a petrece. Consideră că ar trebui să se renunțe la acestea, pentru a evita îmbolnăvirea în masă a participanților.

„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a explicat Raed Arafat.

Un alt aspect important despre care a vorbit este vaccinarea. Raed Arafat consideră că vaccinările împotriva COVID-19 nu vor începe mai devreme de lunile februarie-martie a anului următor, chiar dacă vaccinul va fi disponibil.

Mediul Virgil Musta este de aceeași părere

Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara a spus, într-un interviu acordat recent, că este foarte îngrijorat de evoluția lucrurilor și de faptul că încă mai sunt oameni iresponsabili care refuză să respecte regulile. Mai mult, acesta a spus că sărbătorile de iarnă nu vor mai putea fi celebrate ca altădată.

Cand ar putea romanii sa revina la o viata normala
Medicul Virgil Musta, seful Clinicii de Boli Infectioase 2 din Timisoara

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem sărbători morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.”, a fost concluzia pe care medicului Virgil Musta, în urma cifrelor raportate în ultimele săptămâni.

Acesta a mai declarat că, de sărbători, toți medicii vor fi la datorie, încercând să salveze viețile celor bolnavi.