Home » Știri » Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid 19 în România. Când estimează specialiștii că vom scăpa de pandemie

Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid 19 în România. Când estimează specialiștii că vom scăpa de pandemie

Manolică Anca / 24.11.2020, 12:53
Când ar putea să înceapă vaccinarea anti-Covid 19 în România. Când estimează specialiștii că vom scăpa de pandemie

Când va începe vaccinarea anti-Covid 19 în România? Este întrebarea pusă de tot mai mulți dintre noi, pentru că ne dorim să scăpăm pentru totdeauna de acest virus nemilos. Dar va fi oare posibil acest lucru? Iată câteva dintre părerile și estimările specialiștilor în domeniu.

Vaccinarea anti-Covid 19 în România

Klaus Iohannis a anunțat luni, 23 noiembrie 2020, că planul pentru vaccinarea anti-Covid 19 este stabilit. De la instituțiile implicate, până la lanțul de comandă, centre de vaccinare fixe și mobile și combaterea dezinformării.  Acesta spune că vaccinul este unica șansă de a reveni la o viață normală, ca înainte.

„Este foarte important de ştiut faptul că vaccinurile, odată aprobate, sunt sigure, eficiente şi reprezintă singura soluţie viabilă pentru a pune capăt pandemiei”, a declarat președintele României.

Pentru că este esenţială pentru siguranţa României, campania pentru vaccinarea anti-Covid 19 a fost încredinţată ministerelor Apărării, de Interne şi Sănătăţii, Klaus Iohanis spunând că aceasta reprezintă prioritatea ZERO a României. Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar, este cel care va conduce campania de vaccinare de la noi.

Vaccinul anti-Covid 19 pare că este din ce în ce mai aproape şi pentru noi. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul pentru vaccinarea anti-Covid 19, spune că în cel mai optimist scenariu vaccinul ar ajunge în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist, la începutul anului 2021. Astfel, există un scenariu, care este tot mai vehiculat, și anume că la anul pe vremea aceasta, vom spune că „Am scăpat!”

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul pentru vaccinarea anti-Covid 19
Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul pentru vaccinarea anti-Covid 19

Armata va juca un rol cheie în vaccinarea anti-Covid 19

Vaccinurile vor fi stocate la Institutul Cantacuzino, care de trei ani funcționează ca instituţie militară. Acesta va fi principalul centru de stocare. Tot armata va gestiona şi cele şase depozite regionale, de unde vaccinul va ajunge în punctele fizice şi mobile pentru administrare. Acestea vor fi extrem de utile în cazul în care vaccinul va necesita o temperatură de păstrare de minus 80 de grade, precum este cel de la Pfizer/BionNTech.

Deocamdată nu se știe care vaccin va ajunge primul în Europa și în România, pentru că pe listă se mai înscrie și cel dezvoltat de Astra Zeneca şi Oxford. Spre deosebire de cel de la Pfizer/BionNTech, acesta nu necesită depozitarea la o temperatură atât de joasă.

Ministerul de Interne va asigura transportul şi ordinea în centrele de vaccinare, iar medicii vor fi cei care vor administra vaccinurile. Totul va fi făcut etapizat, existând şi zone vaccinare de tip „drive-thru”, astfel încât fiecare dintre noi să primească serul atât de așteptat.

„Dacă aprobările sunt finalizate în decembrie, spre finalul lui decembrie sau începutul lunii ianuarie e foarte posibil să avem primele doze de vaccinuri, care vor fi distribuite în tranşe egale din punct de vedere al procentului de populaţie din fiecare ţară. Ca valoare absolută pot să vă spun că vom vorbi de circa 1,2 milioane de doze, care ne asigură vaccinarea unui număr de 600.000 de persoane, pentru că vorbim de două doze”, a declarat doctorul Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinul anti-Covid 19 ar putea ajunge în România în luna decembrie 2020
Vaccinul anti-Covid 19 ar putea ajunge în România în luna decembrie 2020

Dacă nu faci parte din categoriile vulnerabile, va trebui să mai aștepți!

Important de menționat este că vaccinarea anti-Covid 19 se va face prioritizată, în funcție de catogoriile cele mai vulnerabile. Astfel, dacă nu te înscrii în una din acestea, va trebui să mai aştepţi, probabil, alte câteva luni pentru a putea primi doza de vaccin.

  1. Primii care vor fi vaccinați sunt cadrele medicale din domeniul sănătății, atât din sistemul public, cât și din cel privat și lucrătorii din domeniul asisteței sociale
  2. În a doua etapă vor intra persoanele vulnerabile, vârstnice, de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice (boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obsezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere). Pe același nivel ierarhic se înscriu și persoanele care deservesc activităţile esenţiale din infrastructura critică
  3. În ultima etapă se înscrie restul populației.

Se vor organiza centre de vaccinare și în afara unităților mediale și caravane care vor ajunge în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități. Mai mult, medicii de familie vor avea un rol foarte important în vaccinarea anti-Covid 19.

Va exista și o platformă unică în care vor fi introduse toate datele, sub trei modalităţi: programare electronică, telefonică şi prin itermediul medicului de familie.

„Evident că datele vor fi culese de la nivel bazal, de la nivelul reţelei de medicină de familie, dar pacientul, fiecare persoană în sine, poate să se programeze telefonic sau să intre în platfoma electronică care va fi gata în perioada următoare şi va fi activată în momentul în care bineînţeles vom avea un vaccin şi vom ajunge în etapa respectivă adresată acelei categorii populaţionale”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.

Raed Arafat se va vaccina anti-Covid 19

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență dă asigurări populației că vaccinul anti-Covid 19 este sigur și că nu va fi folosit nimic ce nu prezintă siguranță. Acesta a spus că și el se va vaccina, odată ce serul va ajunge în România.

„În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”, a spus secretarul de stat, pentru Digi24.

Vaccinarea anti-Covid 19 ar putea începe chiar anul acesta
Vaccinarea anti-Covid 19 ar putea începe chiar anul acesta

Unii specialiști nu sunt prea optimiști

Dacă Valeriu Gheorghiță este optimist în privința acestui vaccin, alți specialiști din domeniu pare că nu cred același lucru. Astfel, Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, spune că este sceptică în privința oamenilor, mulți urmând a refuza să se vaccineze. Iar acest refuz va conduce la imposibilitatea obținerii imunității de grup, care se spune că poate fi atinsă după imunizarea a 60-70 % din populație.

„Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical și paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populația României la anul pe vremea aceasta. Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive de comportament uman și refuz”, a explica aceasta la Digi24.

Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie împărtășește aceeași opinie și spune că „Este foarte puțin probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat”. Cu toate acesta, spune că „ apariția vaccinului înseamnă începutul sfârșitului acestei pandemii”.

Pe lângă tot acest efort logistic, este extrem de important și modalitatea prin care autoritățile vor comunica populației cât de importantă este vaccinarea anti-Covid 19. Asta pentru că, în Europa, reticența este foarte mare: doar 30%, maximum 50% dintre europeni vor să se vaccineze. Iar pentru ca populația să fie protejată de acest virus, este nevoie de o masă critică de 70-80% de oameni vaccinaţi.

Din nefericire, și în România au existat, în trecut, multe refuzuri ale părinţilor în ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva rujeolei. Rămâne de văzut cum vor reacționa românii și în cazul acestui vaccin.