Home » Știri » Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Data estimată pentru finalul pandemiei

Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Data estimată pentru finalul pandemiei

Manolică Anca / 03.12.2020, 14:16
Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Data estimată pentru finalul pandemiei

Încă de la izbucnirea pandemiei, specialiștii au susținut că cea mai bună armă împotriva virusului este vaccinarea în masă a populației. Iar acest lucru pare că este tot mai aproape de a se realiza. Când ar putea să revină viața românilor la normalitate și ce scenarii se anunță în perioada imediat următoare.

Când ar putea să revină viața românilor la normalitate?

Anul 2020 a fost unul de cotitură, care parcă ne-a oprit puțin viața în loc. Am fost privați de multe lucruri pe care le făceam în mod regulat și am realizat, încă o dată, cât de importante sunt momentele petrecute alături de cei dragi.  De aceea, întrebarea „când ar putea să revină viața românilor la normalitate?” apare tot mai des pe buzele noastre. Și parcă răsare o rază de speranță odată cu apariția vaccinului anti-Covid 19.

În privința întrebării, Adrian Marinescu, medicul infecționist de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, ne dă un răspuns cât se poate de realist:

„Noțiunea de final de pandemie nu o vom avea în 2021. Ea se va stinge pas cu pas, și prin vaccinare și prin lucrurile care se întâmplă până atunci. Dar eu cred că va rămâne la nivel de focar în diverse locuri. Cred că în vara anului 2021 vom avea un echilibru mai bun decât în prezent, iar asta însemană că viața noastră va intra într-o pseudo-normalitate, în condiții de pandemie”.

Medicul Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu

Ce ne facem cu reticența românilor la ideea de vaccinare?

Acum, când guvernele anunță că primele campanii de imunizare sunt tot mai aproape, toate eforturile din ultimele luni se lovesc de reticența unora cu privirea la administrarea vaccinului anti-Covid 19. Același lucru este valabil și în cazul românilor, care au avut astfel de reacții și în trecut, mulți părinţi refuzând să își vaccineze copiii împotriva rujeolei. Însă, doctorul Adrian Marinescu este încrezător că această reticență va scădea, atât timp cât va exista o comunicare cât mai bună din partea autorităților competente.

„Din fericire, aceștia reprezintă o minoritate. Și se întâmplă să există astfel de oameni, în general, peste tot, nu doar în România. Numărul celor reticenți scade de la o zi la alta pentru că informațiile și mesajele primite sunt unitare și vin argumentate de niște date”, spune acesta, într-un interviu acordat pentru alephnews.ro

Mai mult, el continuă și formulează trei întrebări importante pentru fiecare dintre cei care încă prezintă în dubii în privința vaccinului:

„1 – Vrea să revină la viața de dinainte de pandemie?

2 – Vrea să meargă mai departe, cu ce are acum în jurul său, în familie, între cunoscuți? Există persoane care ar putea să facă forme grave dacă se infectează?

3 – Există date științifice care spun că vaccinul are efecte nedorite sau se bazează pe datele noastre, care spun clar că profilul de siguranță este clar, iar eficiența vaccinului este de aproape 100%?”

Armata va juca un rol important în vaccinarea anti-Covid 19

Pentru că este esenţială pentru siguranţa României, campania pentru vaccinarea anti-Covid 19 a fost încredinţată ministerelor Apărării, de Interne şi Sănătăţii, Klaus Iohanis spunând că aceasta reprezintă prioritatea ZERO a României. Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar, este cel care va conduce campania de vaccinare de la noi.

Conform specialiștilor, în cel mai optimist scenariu, vaccinul ar ajunge în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist, la începutul anului 2021.

Medicul Adrian Marinescu spune, în continuarea interviului, că măsurile de prevenție și distanțarea socială trebuie să fie respectate în continuare, până când vaccinul își va atinge scopul. Iar asta se preconizează că va dura tot anul 2021. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării, acesta spune că oamenii ar trebui să aibă o „obligativitate morală” față de persoanele dragi, sănătatea acestora fiind foarte importantă.

Conform specialiștilor, pandemia de Covid 19 se va extinde pe tot parcursul anului 2021
Conform specialiștilor, pandemia de Covid 19 se va extinde pe tot parcursul anului 2021

Când ar putea să revină viața românilor la normalitate. Etapele de vaccinare

Important de menționat este că vaccinarea anti-Covid 19 se va face prioritizată, în funcție de categoriile cele mai vulnerabile. Astfel, dacă nu te înscrii în una din acestea, va trebui să mai aştepţi, probabil, alte câteva luni pentru a putea primi doza de vaccin.

  1. Primii care vor fi vaccinați sunt cadrele medicale din domeniul sănătății, atât din sistemul public, cât și din cel privat și lucrătorii din domeniul asisteței sociale
  2. În a doua etapă vor intra persoanele vulnerabile, vârstnice, de peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice (boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obsezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere). Pe același nivel ierarhic se înscriu și persoanele care deservesc activităţile esenţiale din infrastructura critică
  3. În ultima etapă se înscrie restul populației

„UE spune că în fiecare lună va veni câte o tranșă de vaccinuri. Dacă în ianuarie vine prima etapă, în februarie va veni a doua. Cât de repede vom ajunge la a treia etapă, doar timpul ne poate spune”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.