Home » Știri » Când intră în vigoare noile restricții în România. Anunțul făcut de premierul Cîțu, despre măsurile anti-Covid

Când intră în vigoare noile restricții în România. Anunțul făcut de premierul Cîțu, despre măsurile anti-Covid

Alexandru Cazacu / 26.03.2021, 16:17
Când intră în vigoare noile restricții în România. Anunțul făcut de premierul Cîțu, despre măsurile anti-Covid

Premierul României a vorbit despre noile restricții din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Când vor intra în vigoare noile restricții în România, veți putea afla în continuarea articolului.

Când intră în vigoare noile restricții în România

Florin Cîțu susține că, după discuțiile pe care le-a avut cu secretarul de stat Raed Arafat, s-a stabilit ca noile măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus să fie aplicate începând de duminică, 28 martie. Potrivit premierului, astăzi va fi publicată Hotărârea în Monitorul Oficial.

”Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Noile măsuri luate de autorități

În cursul zilei de joi, șeful DSU Raed Arafat a anunțat noile restricții care se vor aplica împotriva răspândirii coronavirusului. Măsurile se vor aplica în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Așadar în localitățile în care rata de infecție este peste 4 la mia de locuitori, circulația va fi interzisă după ora 20:00 vinerea și în weekend. Totodată, magazinele își vor încheia programul la ora 18:00, iar sălile de sport vor funcționa doar în zonele unde incidența este sub 4 la mie.

În județele unde numărul cazurilor de COVID-19 depășește 7,5 la mia de locuitori, restricțiile se vor aplica în toate zilele săptămânii, iar locuitorii din zonele roșii vor putea părăsi locuința după ora 20:00 doar din motive bine întemeiate și bineînțeles cu adeverință pe propria răspundere.

Când vor intra în vigoare noile restricții în România
Când vor intra în vigoare noile restricții în România

Cele mai importante măsuri:

  • În localitățile unde incidența cazurilor de Covid depășește 4 la mie în ultimele 14 zile în timpul vineri și în weekend circulația va fi permisă doar până la orele 20.00, iar activitatea operatorilor economici activitatea va fi permisă până la orele 18.00.
  • În cazul în care incidența depășește 7,5 la mie, circulația va fi permisă până la orele 20.00 toată săptămâna, iar activitatea operatorilor până la ora 18.00.
  • De asemenea, în noaptea de 27/28.03 măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah (Paștele Evreiesc).
  • În noaptea de 3 spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.
  • Pentru zilele de 1 și 2 mai (Paștele Ortodox), reglementarea va apărea în următoarea Hotărâre de Guvern. Cu toate acestea, nu se pune însă discuția de a limita participarea la slujba de Înviere.
  • Totodată, sălile de fitness vor fi închise acolo unde incidența depășește 4 la mia de locuitori. Nu este inclus sportul de performanță.
  • Nu există interdicție de ieșire din localitate.
  • Localitățile care sunt deja în carantină vor rămâne în carantină.
  • Când se ajunge la incidența de 4 la mia de locuitori se convoacă Comitetul și apoi se aplică automat Hotărârea.
  • Declarația pe propria răspundere este absolut necesară după ora 20:00.
  • În cazul în care incidența scade sub 4 la mia de locuitori, se poate circula până la ora 22:00.