Home » Știri » Când s-ar putea ridica restricțiile anti-Covid 19. Creatorul vaccinului anunță data la care omenirea ar putea reveni la viața normală

Când s-ar putea ridica restricțiile anti-Covid 19. Creatorul vaccinului anunță data la care omenirea ar putea reveni la viața normală

Manolică Anca / 16.11.2020, 15:03
Când s-ar putea ridica restricțiile anti-Covid 19. Creatorul vaccinului anunță data la care omenirea ar putea reveni la viața normală

Cu toții ne dorim să scăpăm cât mai repede de acest virus nimicitor. Iată când s-ar putea ridica restricțiile anti-Covid 19 și ce spune creatorul vaccinului despre data la care omenirea ar putea reveni la o viață normală.

Când s-ar putea ridica restricțiile anti-Covid 19

A trecut deja foarte mult timp de când nu ne mai putem bucura de libertate și normalitate. Acum normalitatea purtarea măștii, practicarea distanțării sociale și evitarea, pe cât posibil, a părăsirii domiciliului. Pandemia ne-a dat tuturor viețile peste cap și, cu toții, ne întrebăm, când și dacă vom mai reveni la viața de dinainte.

Ugur Sahin, unul din creatorii vaccinului Pfizer-BioNTech, s-a declarat încrezător că acesta va reduce transmiterea virusului Covid-19 între oameni și că va opri dezvoltarea simptomelor la cei vaccinați. Spune că vaccinul va înjumătăți rata de trasmitere, ceea ce ar avea un impact imens.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă de acest vaccin – poate nu cu 90%, dar poate măcar cu 50% -, însă chiar și așa ar reduce dramatic răspândirea pandemiei”, a declarat acesta într-un interviu pentru BBC.

Ugur Sahin, unul din fondatorii vaccinului anti-Covid 19
Ugur Sahin, unul din fondatorii vaccinului anti-Covid 19

Dacă toate lucrurile vor merge cum trebuie, vaccinul ar urma să fie livrat „la finele acestui an, începutul anului viitor”. Scopul este acela de a se livra peste 300 de milioane de doze în toată lumea până în luna aprilie și va fi „doar începutul unui impact”, a mai spus fondatorul BioNTech.

„Vara ne va ajuta, pentru că numărul de infectări se va reduce la vară, și este absolut esențial să avem o rată mare de vaccinare până la începutul toamnei/iernii viitoare”, a mai precizat acesta.

Sahin a insistat că toate campaniile de imunizare vor trebui să fie finalizate până toamna viitoare, precizând că va avea ajutorul și a altor companii farmaceutice, pentru a asigura producția vaccinului în cantități suficiente. Astfel, acesta este încrezător că anul viitor vom avea o iarnă normală.

Cu toate acestea, încă nu se cunosc detalii despre cât de bine ar urma să funcționeze vaccinul pentru cei care au cea mai mare nevoie și anume vârstnicii. Mai mult, nu se știe nici cât timp va dura imunitatea pe care o dă organismului.

Efectele secundare ale vaccinului

Întrebat dacă vaccinul va fi la fel de eficient și la vârstnici ca în cazul tinerilor tineri, Ugur Sahin a spus că va avea o imagine mai clară peste aproximativ trei săptămâni. Mai mult, acesta a spus că nu știe deocamdată cât va dura imunitatea după a doua doză de vaccin.

Ugur Sahin a mai precizat că principalele efecte secundare ale vaccinului care au fost observate până acum sunt o durere moderată în zona injectării timp de câteva zile, iar alți pacienți au avut febră mică spre medie tot câteva zile.

„Nu am văzut niciun alt efect secundar serios, care ar putea duce la întreruperea sau oprirea studiului”, a declarat acesta.

Vaccinul anti-Covid 19 creat de Biontech și Pfizer
Vaccinul anti-Covid 19 creat de Biontech și Pfizer

UE a contractat 300 de milioane de doze

Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. Acesta prevede, în primă fază, furnizarea a 200 de milioane de doze cu posibilitatea de a se extinde înțelegerea cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient.

Statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea de a dona din „rația” lor celorlalte țără mai sărace sau le vor putea redirecționa către alte țări europene, se arată într-un comunicat de presă emis de CE.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit primele teste clinice ale vaccinului Covid-19 și preconizează că îşi va da avizul favorabil pentru un prim leac împotriva noului coronavirus până la sfârşitul anului. Astfel, distribuirea dozelor ar urma să înceapă în luna ianuarie 2021.