Home » Știri » Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i

Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i

Nechifor Ioana / 06.09.2021, 18:18
Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i

Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i. Probabil ți s-a întâmplat să întâlnești ambele variante și nu ai știut cum să explici situația. În cazul în care ai dubii și nu știi când se scrie copii și când acest cuvânt capătă al treilea i la sfârșit, poți arunca o privire pe materialul următor, unde vei găsi exemple concrete. Găsești în acest articol toate informațiile necesare!

Copiii/ copii. Cum și când se folosesc cele două variante

Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i? Aceasta este întrebarea pe care ne-am propus să o dezbatem în articolul care urmează. Sigur ți s-a întâmplat să vezi ambele forme în scris și poate ai început să te gândești care este rolul celor două variante.

Important de menționat încă de la început faptul că ambele sunt corecte, însă este important contextul în care sunt folosite.

De multe ori se încurcă forma, fiind folosite incorect cele două variante. Tocmai din acest motiv este important să facem anumite precizări care să elimine orice dubiu pe viitor.

Termenul de copil are deja un i la radical, la singular. Pe al doilea îl primește în momentul în care ajunge la forma de plural. Atunci copil va deveni copii. Deci cu 2 de i, în momentul în care substantivul este nearticulat.

Când se scrie corect copiii cu trei de i și copii cu doi de i
Copiii cu trei de i și copii cu doi de i

Exemplu: Doi copii se aflau ieri în curtea școlii.
Trei copii din clasa a IX-a C vor face meditații la matematică.
Niște copii din clasa lui Alex vor merge în excursie la Sinaia.

În toate aceste exemple prezentate mai sus avem formă de plural, nearticulată. Este vorba despre doi sau mai mulți copii, însă doar de o parte dintre ei, nu de toată mulțimea.

Când se scrie copiii cu trei de i

Rămânem la forma de plural, însă de data aceasta avem o formă articulată. Prin urmare în acest context se scrie corect copiii cu trei de i.

Exemplu: Copiii din clasa lui Alex vor merge în excursie la Sinaia.
Copiii din clasa a V-a D învață intens engleza la școală.
Copiii au adus flori profesoarei de română de 8 Martie.

În toate aceste exemple, copiii se scrie cu trei de i, întrucât se formează plurarul articulat hotărât. Ca să fie mai simplu de reținut, această situație vorbește de toată mulțimea. Așadar toți sunt implicați, nu ne referim strict la o parte dintre ei. Se ia tot întregul.

Când se scrie corect fiii cu trei de i când cu doi de i

În aceeași situație, ca și copiii/copii, se regăsește și fiii sau fii. Când se scrie corect fiii cu trei de i și când se scrie fii cu doi de i?

Situația este similară cu cazul prezentat mai sus. La singular, forma este de fiu. Când sunt mai mulți, adică atunci când se trece la formă de plural nearticulat, avem fii cu doi de i. Însă când întâlnim o situație în care acest substantiv va fi articulat, la plural, vom avea fiii cu trei de i.

Exemplu: Ion are 2 fii. (se precizează exact numărul).

Fiii lui Ion au plecat vara asta în vacanță în Bulgaria.