Home » Știri » Știri sociale » Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură. Doar așa iese perfect

Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură. Doar așa iese perfect

Pană Emanuela / 30.08.2021, 07:53
Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură. Doar așa iese perfect

Broccoli este una dintre cele mai versatile legume, putând fi preparată în nenumărate feluri. Deși este o super-legumă, având calciu, vitamine și antioxidanți în cantități rar întâlnite în natură, la noi, broccoli încă este considerat un fel de conopită de fițe. Multe persoane evită să gatească broccoli, iar asta și pentru faptul că, dacă nu ești atent la timpul de fierbere sau la temperatura la care-l bagi la cuptor, rezultatul poate fi unul dezastruos. Parcurgând acest articol vei afla cât trebuie lasat broccoli la cuptor, la ce temperatură, și ce trebuie să faci ca să iasă perfect.

Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor

Broccoli poate fi consumat atât fiert, ca garnitură sănătoasă sau combinat în diverse salate, cât și gratinat la cuptor, similar cu conopida gratinată. E drept că broccoli poate nu-i cea mai savuroasă legumă, însă dacă știi să-l prepari corespunzător, vei vedea că-ți va fi mai ușor să introduci acest aliment uimitor de benefic în dieta ta și a familiei tale.

Sănătatea este mereu „la modă“, iar cum un stil de viață sănătos nu poate să excludă legumele, tot ce ne rămâne de făcut este să descoperim cum putem integra cât mai multe dintre acestea în dieta zilnică și cum să le facem cât mai gustoase. Prin urmare, astăzi învățăm cum anume se prepară corect broccoli la cuptor.

Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, legumele gătite la cuptor își păstrează o mulțime de nutrienți, care susțin imunitatea și-ți oferă suficientă energie pentru a face tot ce ți-ai propus într-o zi. Fiecare sezon vine cu legume proaspete care ne umplu bucătăria, astfel că avem la dispoziție numeroase opțiuni, atât în piețe, cât și în supermarketuri. Printre ele se numără și broccoli, o legumă originară din zonele învecinate Mării Mediterane.

Cel mai simplu mod de a prepara broccoli la cuptor este să așezi buchețelele mici pe o foaie de copt, să le stropești cu puțin ulei de măsline, sare, piper, și să le bagi în cuptorul încins. Pentru o textură caramelizată și ușor crocantă la exterior, trebuie să știi însă care este temperatura perfectă pentru copt broccoli.

Citește și: Cum poți găti legume ca broccoli și morcovi la abur, fără să ai o tigaie specială

Temperatura la care iese perfect. Rețetă

Unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba despre legumele la cutor este timpul de preparare, care diferă considerabil între morcov și broccoli, spre exemplu.

Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură
Cât timp trebuie să ții broccoli la cuptor și la ce temperatură

În ceea ce privește broccoli, conopida sau chiar varza de Bruxelles, aceste legume au nevoie să stea la cuptorul încins la 220⁰ C între 15 și 20 de minute, pentru ca rezultatul să fie unul pe cinste.

De precizat că timpii de gătire a legumelor depind foarte mult și de cum le pregătești înainte de a le băga la cuptor, așa că iată încă un truc util pentru a te bucura de un gust delicios: taie legumele dense precum morcovii sau cartofii în bucăți mai mici, iar pe cele mai aerate, precum conopida sau broccoli, în bucăți mai mari.

Dacă te-ai săturat să prepari broccoliul la aburi sau să îl opăreşti în apă cu sare, îți propunem și o rețetă extrem de simplă de broccoli la cutor.

Ingrediente:

  • 450 g broccoli;
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin;
  • ½ linguriţă sare;
  • ¼ linguriţă piper.

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la foc potrivit.
  2. Tapetează o tavă cu hârtie de copt.
  3. Taie broccoliul în bucheţele de diferite mărimi.
  4. Așează-le într-un bol adânc și stropește-le cu uleiul de măsline.
  5. Amestecă totul cu mâinile, până când broccoliul este acoperit uniform cu ulei.
  6. Așează legumele în tavă, după care dă totul la cuptorul încins pentru 15-20 de minute.
  7. Când legumele sunt gata, scoate tava din cuptor și condimentează cu sare și piper.