Home » Știri » Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria

Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria

Alexandru Cazacu / 29.07.2021, 09:43
Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria

Bulgaria este cu siguranță una dintre destinațiile preferate de români pentru vacanța de vară. Potrivit Institutului Național de Statistică de la Sofia, cei mai mulți turiști din Uniunea Europeană au venit în Bulgaria în luna iunie. 46,7% dintre aceștia au venit din România, din Germania (12,9%), Polonia (10%) și Grecia (6,7%).

Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria

Vizitatorii din Uniunea Europeană au reprezentat 49,2% din totalul sosirilor în Bulgaria. Cu toate acestea, bulgarii au efectuat doar 458.700 de călătorii în afara țării, mai puțin în comparație cu luna iunie a anului trecut când au fost 717.000. Totodată, numărul total de turiști străini în Bulgaria s-a ridicat la 742.800 în luna iunie, din care 53,1% în tranzit.

În schimb, luna trecută au fost în  Bulgaria 365.800 de vizitatori străini din Uniunea Europeană. Din afara blocului comunitar, cei mai mulți vizitatori au venit din Turcia: 123.900, sau 40,5% din totalul vizitatorilor din afara UE, transmite Agerpres.

Să revenim la subiectul nostru, se pare că înainte de pandemie turiștii români cheltuiau în medie 600 de euro pentru un sejur în Bulgaria și un total de peste 1 miliard de euro anual. Așadar, la aproximativ 180.000 de români care au vizitat Bulgaria doar în luna iunie și cheltuieli de cel puțin 500 de euro de persoană, rezultă un total de 90 de milioane de euro cheltuiți de români în țara vecină într-o singură lună, potrivit stirileprotv.ro.

Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria
Câți bani cheltuie românii pe un sejur în Bulgaria

Turismul din Bulgaria afectat de pandemie în 2020

Industria turismului din Bulgaria a avut mult de suferit în 2020 din cauza pandemie de coronavirus. Numărul călătorilor din străinătate, care sunt esențiali pentru industrie a scăzut, iar turiștii interni nu au putut compensa enormele pierderi. Se pare că înainte de pandemie, turismul a generat 12% din PIB-ul țării.

Cu toate acestea, în luna aprilie, ministrul Turismului din Bulgaria, Mariana Nikolova, spera că atât turiștii bulgari, cât și vizitatorii români vor fi în această vară cei mai întâlniți oaspeți de pe plajele din Bulgaria, potrivit Novinite.

”Sperăm că în această vară compatrioții noștri vor prefera din nou stațiunile și locurile de recreere de pe litoralul bulgar al Mării Negre, în locul vacanțelor externe”, a afirmat ministrul la deschiderea celui de-al 14-lea Forum turistic al Mării Negre, care are deviza: ”Repornirea turismului – noi speranțe”, conform Agerpres.

Turismul din Bulgaria este legat de regiunea Mării Negre

Totodată, ministrul explica faptul că criza provocată de pandemia de COVID-19 a afectat mult economia și mai ales turismul. La vremea respectivă, oficialul spunea că datorită campaniei de vaccinare, acest sector trebuie repornit. Oficialul și-a exprimat speranța că dezvoltarea unui turism competitiv în Bulgaria este legat de regiunea Mării Negre, care combină vacanțele cu oportunitatea explorării patrimoniului cultural și istoric al țării.

Nikolova a precizat că măsurile adoptate la momentul potrivit vor atrage mai mulți oameni la hoteluri și restaurantele din Bulgaria.

”În acest scop, unele din campaniile noastre cheie de marketing au ca obiectiv țările vecine și piețele noastre prioritare. Ne confruntăm cu un sezon de vară plin de provocări, dar importanța regiunii Mării Negre pentru dezvoltarea sustenabilă a turismului în Bulgaria este imensă”, a afirmat ministrul.