Home » Știri » Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile pe smartphone-uri. Detalii uimitoare au ieșit la iveală

Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile pe smartphone-uri. Detalii uimitoare au ieșit la iveală

Alexandru Cazacu / 01.03.2021, 13:48
Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile pe smartphone-uri. Detalii uimitoare au ieșit la iveală

Mulți asistenți virtuali au probabil mai multe informații despre noi decât majoritatea apropiaților noștri. Cum au ajuns marile companii din Silicon Valley să ne cunoască cele mai ascunse secrete?

Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile

Potrivit Bloomberg, o angajată a unei agenții de recrutare din afara Bostonului, pentru 12 dolari pe oră, atât ea, cât și colegii săi, ascultau fragmente de conversații aleatorii și notau fiecare cuvânt pe laptopurile lor. Conform Amazon, munca femeii a fost esențială pentru un produs top secret de recunoaștere a vorbirii. Documentele includeau înregistrări cu momentele cele mai intime din casele oamenilor.

Toate acestea au avut loc în toamna anului 2014, când compania Amazon a dezvăluit boxa portabilă Echo, animată de Alexa. Potrivit companiei, Alexa este un miracol al inteligenței artificiale.  Într-un spot publicitar, o familie solicita și primea actualizări de știri la întrebări banale și ajutor la temele copiilor. Cu toate acestea, Eufemia a început curând să înțeleagă măsura în care oamenii se aflau în spatele magiei robotice pe care o vedea în reclamă. ”O, Dumnezeule, la asta lucrez”, își amintește ea.

Înregistrările erau foarte ciudate

Potrivit angajatei, înregistrările pe care le asculta erau adesea intense, ciudate sau foarte ciudate. Persoanele care păreau singure își mărturiseau secretele și temerile intime: un băiat şi-a exprimat dorința de a viola; erau bărbaţi care o tratau pe Alexa ca Joaquin Phoenix în filmul SF „Her”. Şi cum programul de transcriere a crescut odată cu popularitatea Alexei, la fel creşteau şi informaţiile private dezvăluite în înregistrări. Alţi asociați de date își amintesc de copii care îşi împărtăşeau adresa de domiciliu şi numărul de telefon, de un bărbat care încerca să comande jucării sexuale, de un invitat la o petrecere care se întreba cu voce tare dacă nu cumva Amazon se uita la ei chiar în acel moment, scrie businessmagazin.ro.

Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile
Ce cuvinte notează cei care ne ascultă convorbirile

Slatis susține că oamenii nu aveau cum să știe că sunt ascultați și că nu au fost de acord cu acest lucru. Cu toate acestea, femeia a renunțat la acest job în 2016 deoarece nu voia să mai asculte aceste conversații.

Războiul dintre companii

Acum, cele mai mari companii din lume duc un război pentru a o aduce pe Alexa, Siri, asistentul Google sau Cortana mult mai adânc în viețile noastre. Microfoanele sunt încorporate în telefoane, ceasuri inteligente, televizoare, frigidere, mașini şi mai tot ce înseamnă dispozitiv inteligent. Compania Juniper Research estimează că până în anul 2023 piaţa mondială a boxelor inteligente va ajunge la 11 miliarde de dolari pe an şi că vor exista circa 7,4 miliarde de astfel de dispozitive controlate prin voce.

”Microfoanele care ascultă tot timpul sunt ceva îngrijorător. Am descoperit că utilizatorii acestor dispozitive închid ochii şi au încredere că companiile nu vor face nimic rău cu datele înregistrate ”, spune Florian Schaub, profesor de la Universitatea din Michigan.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, Apple a devenit mai agresiv cu privire la procesul de culegere și analiză a vocilor oamenilor, deoarece, puterea de a înţelege şi viteza lui Siri au rămas în urma celor ale Alexa şi Google Assistant.