Premierul României a vorbit luni despre certificatul verde digital. Potrivit lui Florin Cîțu, în România nu vor fi folosite aceste documente pentru călătorii. Ce este certificatul verde anti-Covid și ce date conține acesta, puteți afla mai departe.
Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Florin Cîțu a anunțat că în România nu se vor folosi certificatele verzi pentru călătorii. Potrivit premierului, românii vor putea merge în vacanțe fără aceste documente. De asemenea, premierul speră ca din vară românii să aibă mai puține restricții.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]”Fără discuții. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanță fără. De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde.
Eu sper să fie cât mai multe (n.r. măsuri de relaxare), aș vrea să avem o vacanță mult mai bună decât cea de anul trecut. (…) Pentru 1 iunie pregătim revenirea la normalitate. Măsurile pe care le-am luat au avut un impact pozitiv, cei care protestează trebuie să respecte legile în vigoare”, a declarat premierul.
Potrivit unui proiect al Uniunii Europene, certificatul verde digital ar trebui să conțină datele de identificare ale persoanei și informații despre vaccinul anti-COVID, despre testul PCR sau despre imunitatea dobândită în urma infectării cu virusul SARS CoV-2.
Pe la jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a propus realizarea unei adeverințe electronice verzi cu ajutorul căreia să se faciliteze libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul Uniunii Europene. Această adeverință va face dovada că posesorul său a fost fie imunizat, fie a primit un rezultat negativ la testul PCR sau s-a vindecat de COVID-19.
CE anunța că această adeverință poate constitui dovada vaccinării, testării sau a vindecării pentru a putea fi eliminate restricțiile cu privire la libera circulație precum carantina sau testarea impuse de un stat membru al UE. De asemenea, aceste adeverințe vor avea un cod de tip QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Mai mult de atât, Comisia Europeană urma să instituie un portal pentru a se putea verifica dacă toate adeverințele sunt controlate în întreaga Uniune Europeană și să sprijine satele membre să dezvolte programe informatice în acest sens.
De asemenea, la conferința de presă, premierul României a anunțat înființarea unui comitet interministerial care să asigure ”revenirea la normalitate” din 1 iunie. Cu toate acestea, prim-ministrul Florin Cîțu spune că această revenire nu va fi de 100%, însă va fi un prim pas în acest în acest context și trebuie pregătit.
Șeful Guvernului este de părere că ”revenirea la normalitate” depinde de campania de vaccinare și de atingerea pragului de 5 milioane de cetățeni vaccinați până la data de 1 iunie.
”Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate. 1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit. De aceea avem acest comitet interministerial în care sunt implicate toate ministerele pentru că toată economia trebuie să fie implicată”, a declarat luni, premierul Florin Cîțu.