Home » Știri » Ce este Proud Boys, noua organizație teroristă de care se teme întreaga lume

Ce este Proud Boys, noua organizație teroristă de care se teme întreaga lume

Alexandru Cazacu / 04.02.2021, 10:29
Ce este Proud Boys, noua organizație teroristă de care se teme întreaga lume

Proud Boys este o grupare teroristă de extremă-dreaptă neofascistă și exclusiv pentru persoanele albe de sex masculin. Această grupare promovează și participă la violență politică atât în Statele Unite, cât și Canada.

Ce este Proud Boys, noua organizație teroristă

Organizația teroristă Proud Boys a fost fondată de un cetățean canadian, care s-a retras ulterior, iar membrii acesteia sunt susținători înfocați al fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump. Mai mult de atât, mulți dintre membrii acestei grupări s-au aflat printre cei care au luat cu asediu Capitoliul pe data de 6 ianuarie.

Conform Centrului Internațional pentru Combaterea Terorismului, grupul consideră că bărbații și cultura occidentală sunt asediați. Punctele lor de vedere având elemente ale teoriei conspirației genocidului alb. Potrivit The Daily Beast, se pare că grupul respinge oficial supremația albă, însă membrii Proud Boys au apărut totuși la mai multe evenimente rasiste.

În Canada, gruparea de extremă dreaptă a fost declarată oficial ”entitate teroristă”. Așadar, Proud Boys a fost adăugată pe o listă de grupări teroriste precum al-Qaeda, ISIS și al Shabab, potrivit The Washinton Post.

Canada declară Proud Boys organizație teroristă

Canada a declarat oficial gruparea extremistă Proud Boys organizație teroristă. Anunțul făcut de ministrul pentru siguranță publică din Canada, Bill Blair, vine după evenimentele din Washington din 6 ianuarie. Atunci, un număr foarte mare de susținători al fostului președinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului Statelor Unite.

Și asta nu e tot. Faptul că Proud Boys a fost desemnată organizație teroristă, nu este doar o procedură simbolică. Pe lângă aceasta, aduce și consecințe legale și financiare pentru membrii grupului. Așadar, poliția le poate confisca acestora proprietățile sau bunurile, iar băncile le pot bloca conturile. Mai mult de atât, pe teritoriul Canadei, membri grupării teroriste nu vor mai avea acces.

”Extremismul violent nu își are locul în Canada. Canadienii pot avea încredere în munca pe care agențiile noastre o fac zilnic pentru a menține comunitățile în siguranță faţă de orice formă de extremism violent”, a declarat Bill Blair, potrivit news.ro.

Ce este noua grupare teroristă Proud Boys
Ce este noua grupare teroristă Proud Boys

Proud Bouys, organizație teroristă în Canada

Guvernul din Canada susține că extremismul violent, motivat ideologic, include violența xenofobă, violența anti-autoritate, violența de gen și violența condusă de plângeri, care nu sunt în mod clar afiliate unui grup organizat, dar modelate de ”camere de ecou ale urii online”.

Înalți oficiali guvernamentali au declarat că nu știau de nicio altă jurisdicție care să-i desemneze pe Proud Boys drept grup terorist. Aceștia au spus că asediul Capitolului nu a fost principalul factor, însă, a produs o ”serie de informații” care au fost adăugate la rapoartele de informații deținute, iar astfel s-a luat decizia.

Când și cine a înființat gruparea teroristă Proud Boys

Organizația teroristă Proud Boys a fost formată în anul 2016 de co-fondatorul Vice Media, Gavin McInnes, de origine canadiană. Acesta ulterior s-a delimitat de gruparea neofascistă. Organizația de extremă dreapta, exclusivă pentru persoanele albe de sex masculin, are o istorie mai veche a violenței de stradă, inclusiv împotriva manifestanților Black Lives Matter.

Potrivit unor analiști, Proud Boys au fost încurajați când fostul președinte Donald Trump, presat în timpul primei dezbateri prezidențiale să condamne grupul, le-a spus membrilor să ”stea în spate și să stea în picioare”, maiscrie The Washington Post.