Home » Știri » Ce este spațiul Schengen. Când și în ce condiții ar putea adera România la spațiul Schengen

Ce este spațiul Schengen. Când și în ce condiții ar putea adera România la spațiul Schengen

Alexandru Cazacu / 19.02.2021, 17:53
Ce este spațiul Schengen. Când și în ce condiții ar putea adera România la spațiul Schengen

Toată lumea a auzit până acum de spațiul Schengen, însă ce presupune aderarea la acesta? Joi seară, Florin Cîțu a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen. Premierul a explicat în ce condiții ar putea țara noastră să facă acest lucru.

Ce este spațiul Schengen. Când și în ce condiții ar putea adera România

Spațiul Schengen este o zonă în de circulație liberă în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate. Aceasta este principala diferența între statutul de stat Schengen și cel de stat membru al Uniunii Europene.

Așadar, în cazul în care România va fi acceptată în spațiul Schengen, românii vor putea trece frontiera pentru a pleca oriunde. Cu toate acestea, dreptul la libera circulație nu este absolut, fiind aplicabil doar cu respectarea anumitor prevederi ale legislației naționale referitoare la parcurile naționale, zonele protejate, proprietatea privată, etc.

Florin Cîțu, despre aderarea României la Spațiul Schengen

Joi seară la Digi24, Florin Cîțu a declarat că România este pregătită să adereze la Schengen încă din 2011, însă trebuie să aibă un raport favorabil pentru a face acest lucru. Premierul speră ca anul acesta țara noastră să intre în spațiul Schengen.

”Sper că anul acesta. Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm. Dar s-ar putea să fie numai aeroporturile. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ținem de ce am promis. România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV.

Când va intra România în spațiul Schengen
Când va intra România în spațiul Schengen

Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția”, a spus Florin Cîțu, potrivit Digi24.

Când va putea România să adopte moneda Euro

Potrivit premierului, parcursul pentru euro a fost întârziat datorită crizei din 2020, însă România va recupera în perioada 2021 – 2024, iar adoptarea monedei euro va putea fi făcută după 2024.

”Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștienți că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a mai spus Florin Cîțu.

De asemenea, Florin Cîțu susține că nu doar aderarea la zona Euro este obiectivul principal, dar și reformarea economiei din România. Potrivit premierului, asta înseamnă să faci performanță în zona euro, unde competiția este foarte dură. Mai mult de atât, Florin Cîțu este de părere că intrarea în antecamera zonei euro va fi în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei euro să fie în anul 2027 sau 2028.