Home » Știri » Ce înseamnă, de fapt, etichetele de pe fructe. Semnificația codurilor

Ce înseamnă, de fapt, etichetele de pe fructe. Semnificația codurilor

Violeta Badea / 11.01.2021, 09:53
Ce înseamnă, de fapt, etichetele de pe fructe. Semnificația codurilor

Ce înseamnă, de fapt, etichetele de pe fructe. Semnificația codurilor. Atunci când vă aflaţi în supermarket şi doriţi să cumpăraţi un produs, cu siguranţă, vă uitaţi la aspect şi ambalaj. Dar aţi obervat acele etichete sau stikere ataşate pe fructe sau legume? Care este semnificaţia lor şi ce vor producătorii să ne transmită vom vedea în continuare.

Ce înseamnă, de fapt, etichetele de pe fructe

Majoritatea oamenilor sunt atenţi la data expirării şi valoarea nutriţională a produselor, dar cum rămâne cu codurile de pe etichetă? Producătorii vor să transmită cumpărătorului anumite informaţii cu privire pe alimentul pe care doreşte să-l achiziţioneze. În afara faptului că acestea conţin un logo, au şi un cod digital.

Eticheta defineşte orice material scris, imprimat, gravat, ilustrat sau aderent pe ambalaj sau direct pe produs, care conține elemente de identificare ale produsului şi prezintă numeroase informaţii cu privire la produsul respectiv. Pe majoritatea etichetelor, regăsim următoarele date: numele produsului, din ce este fabricat, cantitatea volumului sau dimensiunea, data fabricării şi termenul de valabilitate, instrucţiuni de folosire, locul și țara de origine și alte informaţii specifice.

Pe lângă cele precizate mai sus, aproape toate etichtele au o serie de simboluri foarte importante, care ne pot ajuta în luarea unei decizii când ne decidem să cumpărăm alimentul. Sperăm să te ajutăm cu acest articol să îţi dai seama care sunt cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de fructe sau de legume.

Ce semnificatie au codurile de pe fructe si legume
Ce semnificatie au codurile de pe fructe si legume

Semnificaţia codurilor

  • Codurile din patru cifre şi încep cu 3 sau 4 – în cazul în care pe etichetă observăm doar patru cifre, fructul sau leguma a fost produsă cu ajutorul unor tehnici agronomice moderne. Acestea conţin şi cantităţi mari de fertilizatori şi pesticide. Acest lucru înseamnă că acel aliment nu este bun pentru sănătatea ta şi nu este indicat să-l consumi
  • Codurile din cinci cifre şi care încep cu 8 – dacă observi pe etichetă acest cod, înseamnă că fructul a fost modificat genetic ca parte a procesului de creştere. Cele mai des întâlnite sunt pepenii şi bananele
  • Codurile din cinci cifre şi care încep cu numărul 9 – înseamnă că fructele au fost cultivate prin vechile metode practicate de fermieri şi strămoşi. Nu au fost folosite la producerea lor substanţele chimice care pot dăuna sănătăţii. Aceste produse sunt recomandate să le consumi fără ezitare, dar trebuie să menţionăm şi faptul că sunt cele mai scumpe.
  • Lipsa codului – aceasta este categoria celor mai pericolase fructe sau legume. Cu siguranţă, eticheta lipseşte de pe produs cu un motiv. Înainte de a consuma un aliment este cel mai bine să citeşti informaţiile referitoare la conţinut, dar dacă acestea nu sunt trecute nicăieri trebuie să-ţi pui un semn de întrebare.

Produsele alimentare fără substanţe chimice sunt, bineînţeles, cele mai sănătoase pentru organismul nostru şi reduc dezvoltarea unor boli grave precum: bolile cardio-vasculare, obezitatea, probleme de intoleranță, alergii la unele componente (gluten, lactoză etc), diabet, boli febrile sau respiratorii şi multe altele. De aceea, este important să alegem fructele şi legumele crescute cât mai natural.