Home » Știri » Ce nu știai despre Laura Codruța Kovesi. Ce state din Europa au susținut-o pe fosta șefă DNA

Ce nu știai despre Laura Codruța Kovesi. Ce state din Europa au susținut-o pe fosta șefă DNA

Manolică Anca / 12.11.2020, 12:55
Ce nu știai despre Laura Codruța Kovesi. Ce state din Europa au susținut-o pe fosta șefă DNA

Fosta șefă a Direcției Naționare Anticorupție este o persoană foarte discretă atunci când vine vorba despre viața sa personală. Iată tot ce nu știai despre Laura Codruța Kovesi.

Ce nu știai despre Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi a devenit, în 2019, noul procuror-șef european. Dincolo se sfera sa profesională, aceasta nu a fost niciodată pe persoană dornică de publicitate și de a vorbi în public despre viața sa privată.

Deși, încă de la început i s-a dorit tăierea elanul, spunându-i-se că „Procuratura nu-i pentru femei“ și că repartizările în funcții se fac în favoarea bărbaților, Laura a ajuns să ocupe postul de conducere al Direcției Naționale Anticorupție din România. Această instituție este considerată cea mai respectată din țară.

Laura Codruța Kovesi a fost, la doar 33 de ani, prima femeie procuror-general din România. În adolescență, aceasta a fost o remarcabilă jucătoare de baschet, ieșind chiar vicecampioană europeană în 1989 cu echipa națională de baschet feminin-cadete a României.

Laura Codruța Kovesi este vicecampionă europeană la baschet împreună cu echipa României de cadete
Laura Codruța Kovesi este vicecampionă europeană la baschet împreună cu echipa României de cadete

Faptul că de ani buni de zile lucrează înconjurată de foate mulți bărbați, a făcut-o să afirme că „trebuie sa faci un efort mai mare să dovedești că ești la fel de competitivă ca ei”. Nimeni nu a crezut că va reuși, nici măcar prietenii săi apropiați.

De-a lungul anilor, Kovesi a fost onorată cu diverse premii și distincții, atât în România, cât și în afara țării. Din partea ambasadei SUA primit premiul „Femei curajoase din România”, din partea Republicii Franceze a primit Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție civilă și militară a țării, iar în 2012, Traian Băsescu a decorat-o cu Ordinul Național „Steaua României”

În 2012, Traian Băsescu a decorat-o pe Laura Kovesi cu Ordinul Național “Steaua României”. Kovesi a primit diverse distincții și premii și din afara țării, Premiul „Femei curajoase din România” din partaea ambasadei SUA și Legiunea de Onoare din partea Republicii Franceze.

Ce state din Europa au susținut-o pe Laura Codruța Kovesi

Candidatura acesteia pentru ocuparea postului de șef al Parchetului European, a fost un real succes. Marea majoritate a țărilor europene care au suținut, de la bun început, înființarea acestei instituții i-au acordat votul de încredere Laurei Codruța Kovesi. Nu mai puțin de 17 din cele 22 de state votate au ales-o în fruntea șefiei Parchetului European.

La acel moment, România avea un guvern condus de Viorica Dăncilă, care nu o susținea pe fosta șefă DNA în ocuparea acestei funcții. Mai mult, aceasta spunea că îi va transmite ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva lui Kovesi. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, pentru că unele surse diplomatice susţin că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum prevede procedura, prin urmare a votat în favoarea acesteia.

„Am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea: eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European“, a explicat preşedintele Klaus Iohannis, ce a vrut să transmită prin telefonul către Luminița Odobescu, din dimineața votului.

Laura Codruța Koveși, șefa Parchetului European
Laura Codruța Koveși, șefa Parchetului European

Printre cinci care au votat împotrivă, se numără Spania, Portugalia și Slovacia care sunt conduse de guverne socialiste apropiate de PSD, și Cehia și Italia, guvernate de populiști.

Timp de șapte ani, Laura Codruţa Kovesi va coordona investigaţiile legate de fraudele cu fonduri europene. Iar faptul că o româncă va conduce Parchetul European confirma încrederea de care se bucură Kovesi nu doar în ţară, ci şi în Europa.