Home » Sănătate » Ce să nu faci înainte de testul COVID pentru ca rezultatul să fie relevant

Ce să nu faci înainte de testul COVID pentru ca rezultatul să fie relevant

Bucur Ioana / 16.11.2020, 15:05
Ce să nu faci înainte de testul COVID pentru ca rezultatul să fie relevant

Testarea pare a fi cea mai bună armă împotriva răspândirii necontrolate a coronavirusului în rândul populației. Află cum decurge și ce să nu faci înainte de testul COVID pentru ca rezultatul să fie relevant. Avem voie să mâncăm și să bem apă înainte de prelevare?

Poți mânca sau bea apă înainte de testul COVID? Recomandările medicilor pentru ca rezultatul să fie relevant 

În contextual în care în România, zilnic, se efectuează mii de teste COVID, este normal ca întrbările românilor să fie din ce în ce mai multe. Cea mai des întâlnită de medicii și cadrele medicale care se ocupă de prelevarea mostrelor pentru testul ce depistează noul coronavirus este legată de presupuse restricții alimentare, la fel ca în cazul analizelor de sânge.

Dacă vom consulta site-urile principalelor clinici din țară ce efectuează teste COVID, aflăm că, în cazul pacienților care se pregătesc pentru un test Real Time PCR, „prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea; pacientul nu trebuie să fie în tratament cu soluții oftalmice și picături nazale”. Cu toate astea, specialiștii susțin că nu există nicio recomandare oficială ce spune că pacientul înainte de testul COVID, nu trebuie să mănânce în prealabil. Aceștia spun că singurul lucru ce contează este ca recoltarea secrețiilor să se facă profund, în fosele nazale, iar pacientul să ăși sufle nasul înainte, pentru a îndepărta mucusul, în felul acesta asigurându-se recoltarea corectă a celulelor.

„Conform protocolului de recoltare, emis de OMS pe 11 septembrie 2020, ca și în toate protocoalele în baza cărora am lucrat din februarie până astăzi, nu se specifică obligativitatea sau regula ca pacientul căruia i se recoltează proba să nu mănânce. Recoltarea secrețiilor din căile respiratorii superioare implică folosirea a două tampoane. Unul recoltează din fosele nazale cât mai posterior, iar al doilea se folosește pentru recoltarea exsudatului faringian. Ambele tampoane se introduc în același recoltor din care se lucrează proba. (…)

Nu s-a pus problema dacă pacienții au mâncat sau nu, pentru că o sursă bună de virus venea din nas. Altele sunt recomandările: testul să se facă cât mai devreme din momentul unui contact cu o persoană presupusă sau confirmată pozitiv cu COVID și recoltarea secreției să se facă cât mai profund posterior, în fosele nazale.
Se recomandă să se sufle nasul înainte de recoltare, pentru că mucusul și fibrina din secrețiile nazale sunt factori inhibitori ai reacției de PCR”
, a explicat  Maria Nica, șefa de laborator a Spitalului “Victor Babeș” din București, pentru Libertatea.

Ce se întâmplă în timpul testului COVID. Ce pași trebuie urmați pentru ca rezultatul să fie relevant

Potrivit site-ul clinicii Synevo, testul de referință pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19 poartă denumirea de ARN viral SARS-CoV-2. Pentru acesta, se utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) ce poate evidenția virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Pentru testare, specialistul prelevează probe din tractul respirator superior – exsudat faringian și nazofaringian. Probele de exsudat faringian și nazofaringan vor fi recoltate folosind tampoane, respectându-se procedurile standard, ce vor fi, apoi, descărcate în recipient cu mediu de transport ce poate asigura viabilitatea virusurilor.

Poți mânca înainte de a face testul COVID?
Poți mânca înainte de a face testul COVID? Inquam Photos / George Călin

Cât de dureros este, de fapt, testul COVID?

În cazul exsudatului nazofaringian, pacientul căruia i se face testul COVID este rugat să tușească și să își incline spre spate capul, într-un unghi de aproxiamtiv 70 de grade. Specialistul va introduce tamponul cu grijă în nara acestuia și îl va coborî până în nazofaringe, după care îl va răsuci ușor, de două-trei ori, apoi îl extrage. Este probabilă apariția unei senzații de disconfort sau presiune în timpul procesului.

Pentru exsudatul farigian, pacientului i se va cere să se așeze cu fața spre o sursă de lumină , cu gâtul în extensie ușoară și ceafa sprijinită de spătarul scaunului sau de perete. Baza limbii va fi apăsată cu un instrument medical. În timp ce pacientul pronunță vocala „a”, se șterg ferm amigdalele și peretele posterior al faringelui cu tamponul.

În cât timp vine rezultatul testului COVID?

Durata pănâ la obținerea rezultatului testului COVID-19 variază în funcție de clinica la care se face recoltarea. Astfel, pe site-ul Sanador se precizează că „Termenul de execuție este de 1 zi, iar rezultatele sunt disponibile în contul de pe site-ul sanador.ro”. În cazul centrelor medicale Synevo, „Timpul de eliberare al rezultatelor este de 72 de ore lucrătoare de la  momentul recoltării”.

Cui i se recomandă testarea RT-PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19

  • persoanelor asimptomatice, în vederea reluării activității profesioanle la locul de muncă
  • persoanelor asimptomatice, în vederea deplasării în afara țării în interes personal sau profesional
  • persoanelor care au intrat în contact cu alte cazuri confirmate
  • pacienților asimptomatici, înaintea procedurii de transplant și donatorilor de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare
  • pacienților asimptomatici înainte de internare în spital
  • pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de tratament cu chimioterapie sau radioterapie
  • pacienților hemodializați
  • gravidelor asimptomatice
  • personalului medico-sanitar asimptomatic care a avut contact direct cu un caz confirmat
  • persoanelor care, prin natura activității profesionale desfășurate, sunt mai frecvent expuse la agenți infecțioși