Home » Știri » Ce salarii uriașe sunt în BNR și cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului pensie-salariu

Ce salarii uriașe sunt în BNR și cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului pensie-salariu

Alexandru Cazacu / 06.07.2021, 12:08
Ce salarii uriașe sunt în BNR și cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului pensie-salariu

Se pare că interzicerea cumului de pensie cu salariul ar putea să-i afecteze și pe cei din conducerea BNR. Ba chiar, unii dintre ei pot să își piardă funcția deoarece depășesc vârsta. Haideți să vedem ce salarii sunt la Banca Națională Română.

Salarii uriașe la BNR. Cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului de pensie cu salariu

Se pare că nu mai puțin de două treimi din membrii Consiliului de Administrație al BNR se află în două situații. Una dintre ele o reprezintă faptul că membrii CA al Băncii Naționale care au peste 70 de ani (Mugur Isărescu, Dan Radu Rușanu și Virgiliu Stoenescu) ar putea să își piardă mandatele în cazul în care după vârsta de 70 de ani nu mai poți lucra deloc la stat. Ei bine, cei trei menționați anterior sunt și beneficiarii unor venituri consistente, atât în ceea ce privește salariul, dar și în privința pensiei.

Astfel, potrivit declarației de avere din iunie 2020, aferentă anului 2019, Mugur Isărescu a încasat aproximativ 900.000 de lei ca salariu, iar veniturile din pensie s-au ridicat la 160.000 de lei. Pe de altă parte, Dan Radu Ruşanu a primit de la BNR o indemnizație de 53.000 de lei, pentru o jumătate de an. De asemenea, alți 175.000 de lei au intrat în buzunarele lui Ruşanu și din pensia încasată în 2019, adică aproximativ 14.500 de lei lunar.

Ei bine, valoarea indemnizației totale a lui Virgiliu Stoenescu s-a ridicat la 250.000 de lei. Pe aceasta, el a mai încasat și două pensii, cea pe bază de contributivitate (70.000 de lei) și pensia de la Uniunea Scriitorilor (17.400 de lei), potrivit adevărul.ro.

Salarii uriașe la BNR. Cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului de pensie cu salariu
Salarii uriașe la BNR. Cine vor fi cei mai afectați după interzicerea cumului de pensie cu salariu

Pensia sau salariul

În plus, o a doua categorie a membrilor din Consiliu de Administrație al BNR afectați de interzicerea cumulului de pensie cu salariu de stat, o reprezintă persoanele care beneficiază de ambele venituri, deși au vârste cuprinse între 65 și 70 de ani. Mai exact, este vorba despre cazurile prim-viceguvernatorului Florin Georgescu (67 de ani), Eugen Nicolăescu (65 de ani – a împlinit vârsta de pensionare spre sfârșitul anului trecut) și Gheorghe Gherghina (65 de ani – a împlinit vârsta de pensionare la 1 iulie 2020), potrivit sursei citate.

Astfel, Florin Georgescu a avut o indemnizație de 1,36 milioane lei, însă nu a fost singurul venit al său. Acesta a mai încasat și 126.000 de lei ca pensie pe bază de contributivitate, dar și 107.000 de lei pensie specială pentru activitatea ca parlamentar. Cu toate acestea, începând din februarie, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate.

În schimb, potrivit declarației de avere din iunie 2020, aferentă anului fiscal 2019, Gheorghe Gherghina încasase 250.000 de lei, sumă care reprezintă indemnizația de membru al CA al BNR. De asemenea, în declarația de avere următoare, care ar trebui publicată, pentru că data de 15 iunie a fost termenul-limită de depunere a acestora, ar trebui să figureze și banii încasați ca pensie.

În ceea ce privește ultima declarație de avere a lui Eugen Nicolăescu, aceasta arată că fostul deputat liberal a încasat de la Banca Națională nu mai puțin de 788.000 de lei în 2019, adică a avut un venit lunar de 65.600 de lei.