Home » Știri » Ce schimbări ar putea aduce școala online asupra anului școlar 2020-2021. Anunțul ministului Educației pentru elevii din România

Ce schimbări ar putea aduce școala online asupra anului școlar 2020-2021. Anunțul ministului Educației pentru elevii din România

Bucur Ioana / 26.10.2020, 13:10

Schimbare uriașă pentru elevii din România! Potrivit anunțului ministrului Educației, Monica Anisie, trecerea la școala online ar putea elimina o probă ce le dădea emoții mari copiilor, în anul școlar 2020-2021.

Anul școlar 2020-2021, fără pereche! Anunțul ministrului Educației a dat peste cap toate calculele elevilor. Ce schimbări ar putea aduce școala online?

În contextul în care, în prezent, aproximativ 2.500 de școli din România au trecut în scenariul roșu, ministrul Educației, Monica Anisie, a dezvăluit că se poate lua în calcul, la nevoie, varianta eliminării tezelor pentru elevii de gimnaziu și liceu, în anul școlar 2020-2021. Nu se știe, deocamdată, dacă decizia va fi una descentralizată, luată doar în județele și școlile unde se impune sau dacă va fi aplicată la nivel național. Schimbările aduse de trecerea la școala online se vor stabili etapă cu etapă. Acestea vor viza doar anul școlar 2020-2021.

„Vom lua măsurile care se impun în funcție de situația creată, etapă cu etapă. Dacă va fi necesar, vom lua măsuri. Exact cum am făcut și în primăvară, când am luat decizia de a elimina tezele pentru că nu exista posibilitatea de a susține aceste examene”, a explicat Monica Anisie, întrebată dacă tezele ar putea fi eliminate în anul școlar 2020-2021, citată de stirileprotv.ro.

Ce schimbări ar putea aduce pentru elevi trecerea la școala online
Monica Anisie, ministrul Educației, participă la evenimentul de lansarea a procesului de consultare publică pentru elaborarea strategiei privind digitalizarea Educației, luni 26 octombrie 2020. Inquam Photos / George Calin

Ce alte schimbări a adus trecerea la școala online? Reducerea drastică a materiei, adaptarea programei pentru predarea digitală

„În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online. Asta înseamnă, de fapt, adaptarea programei. Există această posibilitate și am experimentat în primăvară această adaptare a programei pentru examenele naționale, când am modificat programa pentru examen”, a mai declarat ministrul Educației, pentru aceeași sursă.

Întrebată despre soarta olimpiadelor școlare, Monica Anisie a dezvăluit că există voci din interiorul învățământului românesc care cer organizarea concursurilor pentru elevi tot în mediul online.

„În cadrul Ministerului Educației sa face o analiză cu privire la olimpiade. Sunt colegi profesori care consideră că este necesar să realizăm și activitățile acestea în sistem online, dacă nu putem să le organizăm ca până acum, însă sunt și colegi care spun că ar trebui să le anulăm. E o discuție în cadrul MEC pe această temă”, a declarat Monica Anisie.

Ce schimbări ar putea aduce pentru elevi trecerea la școala online
Începerea primei ore de clasă în noul an școlar, la Liceul Tudor Vianu, în București, luni, 14 septembrie 2020. Inquam Photos / George Calin

Ce se întâmplă cu tabletele promise elevilor din România?

Elevii din România ar trebui să primească cele 250.000 de tablete promise de autorități până la finalul lunii decembrie a acestui an. Monica Anisie a explicat cum a decurs proiectul privind achiziția celor 250.000 de tablete pentru elevii care nu dețineau niciun echipament electronic.

„Banii pentru cele 250.000 de tablete au fost alocați în funcție de cifrele furnizate de inspectoratele școlare, după ce am făcut o interogare în luna martie. Achiziția nu este finalizată pentru etapa a III-a. Mai avem două loturi pentru care acum se licitează. Am prevăzut și pentru București și pentru celelalte județe necesarul pe care inspectoratele școlare le-au primit de la școli. Școlile atât au cerut la acel moment”, a precizat ministrul.

Monica Anisie a mai spus că au fost alocați bani pentru achiziția de laptoruri și camere web, ce ar urma să fie distribuite unităților de învățământ care solicită acest lucru.

„Prin OUG au fost alocați bani pentru achiziția de produse electronice direct de unitățile de învățământ. Am alocat bani pentru achiziționarea unor stocuri de rezervă la nivelul inspectoratelor școlare. 1700 de laptopuri și 1780 de camere web, pentru a interveni acolo unde va fi nevoie”, a mai spus ministrul Educației.