Home » Life & Style » Ce se întâmplă iarna cu corpul tău. 7 reacții surprinzătoare

Ce se întâmplă iarna cu corpul tău. 7 reacții surprinzătoare

Bucur Ioana / 11.12.2020, 11:20
Ce se întâmplă iarna cu corpul tău. 7 reacții surprinzătoare

În sezonul rece, pe măsură ce temperaturile scad, corpul nostru, în afara faptului că devine mult mai vulnerabil infecțiilor, trece printr-o serie surprinzătoare de schimbări. De la gesturi până la modificări fiziologice, nu toate au efect negativ, din contră! Află ce se întâmplă iarna cu corpul tău. Șapte reacții surprinzătoare, pe care puțini le conștientizează. Cum te ajută frigul să slăbești?

Ce se întâmplă iarna cu corpul tău?

Lunile de iarnă au un efect major asupra vieții fiecăruia. Temperaturile scăzute și faptul că se întunecă mult mai repede sunt doar două dintre motivele ce ne țin mai mult în case. În plus, este și perioada în care sistemul imunitar este slăbit, ceea ce ne face vulnerabili în fața infecțiilor cu virusuri sau bacterii. Însă schimbările ce apar în corp nu se opresc aici. În mod surprinzător, poate, nu toate sunt negative. Iată ce se întâmplă iarna cu corpul tău:

Ce se intampla iarna cu corpul tau
Ce se întamplă iarna cu corpul tau

1. Limba „lucrează” mai mult decât deobicei

Nu, nu pentru că am vorbi sau mânca mai mult. Iarna, fața rămâne cea mai expusă zonă a corpului, iar vântul și gerul creează aproape instantaneu o senzație neplăcută la nivelul buzelor. Fără să ne dăm seama, încercăm să le umezim, cu ajutorul limbii, însă senzația plăcută de moment, dispare la scurt timp. De fapt, acest gest aproape reflex nu este deloc recomandat, făcând mai mult rău decât bine. Saliva se evaporă repede, lăsând buzele mai uscate decât înainte, iar asta se datorează și enzimelor pe care le are în compoziție.

2. Durerile de dinți

Durerea de dinți este o problemă cu care se confruntă în special persoanele cu sensibilitate dentară. Durerea apare în momentul în care aerul rece de afară pătrunde până la nervii din interiorul dintelui. Medicii stomatologi recomandă să respirăm doar pe nas, când suntem afară, și să purtăm întotdeauna un fular ce să acopere gura.

Ce se intampla iarna cu corpul tau
Iarna, fața rămâne cea mai expusă zonă a corpului, iar vântul și gerul creează aproape instantaneu o senzație neplăcută la nivelul buzelor

3. Ce se întâmplă iarna cu corpul tău – Creșterea glicemiei

Ca reacție la temperaturi scăzute, organismul secretă anumiți hormoni ce duc la creșterea valorii glicemiei. Deoarece activitatea fizică vă scade glicemia, medicii vă recomandă să vă antrenați acasă iarna pentru a vă menține nivelul zahărului sub control.

4. Scăderea în greutate

Cum te ajută frigul să slăbești? În timpul sezonului rece, organismului îi este mult mai ușor să ardă calorii. În timpul procesului de adaptare la frig, se produce mai multă căldură, ceea ce implică un consum mai mare de energie.

5. Ce se întâmplă iarna cu corpul tău – Apariția ridurilor

Pielea are nevoie de îngrijire specială în timpul lunilor de iarnă. Din cauza scăderii umidității din aer, își pierde hidratarea, devenind uscată, mai puțin elastică, ceea ce favorizează apariția ridurilor.

Ce se intampla iarna cu corpul tau
Chiar și ochii au de suferit mai mult iarna decât vara

6. Probleme cu vederea

Chiar și ochii au de suferit mai mult iarna decât vara. Cerul acoperit de nori ne face să uităm să purtăm ochelari cu protecție UV, fără să ținem cont de faptul că razele de soare ce se reflectă de pe suprafața zăpezii ne pot afecta vederea.

7. Ce se întâmplă iarna cu corpul tău – Deshidratarea

În lunile de iarnă, rareori ne este sete și uităm să bem suficientă apă. Deoarece transpirăm mai puțin în sezonul rece, avem tendința de a bea mai puțină apă, crezând că suntem suficient de hidratați. Chiar dacă ne este mai puțin sete, asta nu înseamnă că organismul are nevoie de mai puțină apă. De aceea este important să bei cantitatea potrivită de apă de care are nevoie corpul tău zilnic.