Home » Știri » Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-Covid. Proteste de amploare

Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-Covid. Proteste de amploare

Alexandru Cazacu / 29.03.2021, 11:26
Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-Covid. Proteste de amploare

Prima zi a noilor restricții a scos lumea în stradă. Duminică, mii de persoane au ieșit pe străzile din marile orașe din România, la proteste împotriva măsurilor impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-Covid

Duminică seară, mii de oameni s-au adunat pe străzile din Capitală și din mai multe orașe ale țării, pentru a protesta împotriva deciziei autorităților de a interzice circulația după ora 20:00 în localitățile din România unde rata de infectări este mai mare de 4 la mia de locuitori, potrivit Mediafax.

Cu câteva zile în urmă, șeful DSU, Raed Arafat a anunțat că atât vineri, cât și în weekend, circulația va fi interzisă după ora 20:00, în localitățile unde incidența depășește pragul de 4 la mia de locuitori, iar operatorii economici își vor desfășura activitatea până la ora 18:00. De asemenea, secretarul de stat a adăugat că, dacă rata de noi infectări depășește 7, la mia de locuitori, restricțiile vor fi valabile pe tot parcursul săptămânii.

Proteste București

Duminică noaptea, sute de persoane au ieșit în Piața Unirii pentru a-și arăta nemulțumirile față de noile măsuri impuse de autorități. Participanții au scandat lozinci anti-guvernamentale și împotriva restricțiilor iar protestele s-au terminat în jurul orei 04:00. Potrivit autorităților, au fost date peste 30 de amenzi.

Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-COVID-19. Proteste pe străzile marilor orașe
Ce se întâmplă în România, după noile restricții anti-COVID-19. Proteste pe străzile marilor orașe / Foto: Mediafax

Proteste în Sibiu

Capitala nu a fost singurul oraș din România în care oamenii au ieșit la protest. În Piața Mare din Sibiu, peste 300 de persoane au ieșit în stradă duminică după ora 20:00, când au intrat în vigoare noile restricții. Majoritatea tineri, manifestanții au scandat lozinci precum ”Jos masca”, ”Jos restricțiile” sau ”Jos Arafat” și au cântat imnul României, apoi au plecat pe marile bulevarde din oraș. Protestele au durat până în jurul orei 03:00 fără incidente. Mai multe echipaje de jandarmi și polițiști i-au însoțit pe protestatari pe tot traseul lor, fără a fi nevoie de vreo intervenție în forță, potrivit digi24.ro.

Galați

De asemenea, la Galați, câteva mii de tineri au mărșăluit pe marile străzi ale orașului. Aceștia au protestat împotriva noilor restricții impuse de Guvern, scandând lozinci. Protestul a fost unul spontan, iar forțele de ordine nu au putut să-i oprească pe manifestanți, așa că i-au escortat pe toată durata marșului.

Proteste la Constanța

Și la Constanța, câteva sute de oameni s-au adunat în fața Prefecturii, unde au scandat mesaje împotriva Guvernului și a noilor măsuri impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Timișoara

Deși Timișoara este orașul cu cea mai mare incidenţă a numărului de noi infectări cu noul coronavirus, câteva sute de persoane au ieșit în stradă la proteste fără să poarte masca de protecție și au scandat lozinci precum ”Arafat, nu uita, Timișoara nu-i a ta”. Liderii protestului le-au transmis manifestanților că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale. Ba chiar mai mult de atât, participanții la protest au fost și acasă la primarul Timișoarei, Dominic Fritz și i-au scandat ”Demisia”. Cu toate acestea, primarul nu a avut nicio reacție.

George Simion, noi proteste

În cadrul unei postări pe Facebook, George Simion a anunțat noi proteste în România, începând de astăzi de la ora 17:00.

„Astăzi, la 17.00, cu adevărat ne luăm țara înapoi. În toată România, nu există scuze”, a scris George Simion pe Facebook.