An de an, recoltele din întreaga țară au de suferit din pricina vremii – este, poate, cel mai mare risc pe care și-l iau agricultorii, mai ales că nu au niciun control asupra fenomenelor meteo ce se abat asupra României. Din fericire, progresul tehnologiei le-a oferit o mână de ajutor. Află ce sunt și cum arată rachetele antigrindină și dacă într-adevăr pot alunga ploaia.
Luna iunie a început sub semnul ploilor torențiale și vijeliilor. În ultimele zile, am avut parte și de grindină, mai ales în Capitală. Un „inamic” cu care agricultorii se înfruntă și de care se tem în fiecare an, în special în perioada septembrie – octombrie.
Tehnologia le-a oferit o armă importantă în lupta pentru protejarea culturilor. Folosite deja de ceva ani, rachetele antigrindină funcționează prin eliminarea din atmosferă a unei cantități de iodură de argint, împiedicând, astfel, formarea particulelor de gheață.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Specialiștii susțin că acestea ar reprezenta, de fapt, cea mai eficientă metodă de prevenire a grindinei. Cu toate astea, anual, mii de hectare au de suferit tocmai ca urmare a utilizării acestor rachete, folosirea având și un efect nedorit, susțin unii – provoacă secetă.
Cum funcționează? Rachetele antigrindină emit unde sonice pe care le trimit către norii la nivelul cărora se va forma grindina. Scopul acestui sistem este de a opri formarea gheții, folosind un amestec exploziv format din acetilenă și aer. Unele modele adaugă și oxigen sub presiune, astfel încât efectul exploziv să fie mai mare.
Această undă de șoc este apoi trimisă cu viteza sunetului până la altitudini de 15.000 de metri. Din moment ce se împiedică formarea particulelor de gheață, acestea vor cădea la sol sub formă de picături de ploaie sau lapoviță. Este important de precizat că sistemul poate doar să oprească procesul de formare și nu are niciun efect asupra particulelor de grindină deja formate.
În aceste condiții, rachetele antigrindină pot crește nivelul de precipitații lichide, ceea ce ar avea ca efect producerea unor ploi cu caracter torenial ce pot provoca inundații grave.
O teorie contrazisă de specialiști, care susțin că deși sistemul poate produce ploi, nu este „vinovat” de apariția inundațiilor, în condițiile în care cantitatea de precipitații creată este mică, este localizată strict în zona în care racheta a fost lansată și durează doar câteva ore.
Având în vedere că în ultimele două decenii, situația agrometeorologică din România a suferit foarte mari modificări, ajungându-se de la doar două sau trei căderi de grindină pe an la cinci sau șase astfel de episoade într-o singură lună, specialiștii din domeniu spun că rachetele antigrindină rămân cea mai bună soluție pentru combaterea acestui fenomen.
În 2022, la noi în țară, se vor folosi peste 2.500 de astfel de rachete, instalate în 94 de puncte de lansare, asigurându-se protecție pentru în jur de două milioane și jumătate de hectare de teren agricol în Oltenia, Moldova, în interiorul arcului carpatic, dar și în regiunile din vest.
Interesant este că sistemul nu este folosit doar în agricultură, ci și în industria constructoare de mașini. În ultimii ani, tot mai mulți producători auto apelează la el pentru fabricile pe care le dețin. De ce? Pentru a proteja noile modele depozitate în aer liber înainte de a fi livrate către clienți.
Primii care au împrumutat tehnologia creată pentru agricultori au fost cei de la Nissan, în anul 2004.