Nici măcar ghețarii de pe Muntele Everest nu sunt feriți de schimbările climatice, sugerează o nouă cercetare. Gheața formată în 2.000 de ani pe cel mai înalt vârf din lume s-a topit în doar 25 de ani. Această transformare ar putea avea efecte serioase atât asupra climei cât și asupra locuitorilor zonei. Află ce arată studiile recente ale cercetătorilor.
Într-un studiu recent, o echipă de oameni de știință a escaladat cel mai înalt vârf din lume pentru a monitoriza ghețarul de cea mai înaltă altitudine al muntelui, Ghețarul South Col, aflat la aproape 8.000 de metri deasupra nivelului mării, pentru semne de pierdere a gheții care este legată de climă.
După ce a instalat cele mai înalte două stații meteorologice de pe Pământ și a colectat cel mai înalt nucleu de gheață din lume de pe ghețar, echipa a descoperit că South Col pierde gheața de aproximativ 80 de ori mai repede decât a fost nevoie pentru ca gheața să se acumuleze pe suprafața ghețarului.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Analiza de bază a echipei a arătat că gheața care a durat 2.000 de ani să se formeze pe ghețar s-a topit complet din anii 1990 și că ghețarul pierde în prezent acumularea de gheață de câteva decenii în fiecare an.
„Studiul răspunde la una dintre marile întrebări puse de echipa noastră și anume dacă cei mai înalți ghețari de pe planetă sunt afectați de schimbările climatice de origine umană. Răspunsul este un da răsunător și foarte semnificativ de la sfârșitul anilor 1990”, a declarat coautorul studiului Paul Mayewski, glaciolog la Universitatea din Maine și director al Institutului de Schimbări Climatice al Universității.
Declinul rapid al ghețarului ar putea avea efecte serioase asupra muntelui și asupra celor care locuiesc în apropierea acestuia. Topirea poate duce la mai multe avalanșe pe Everest sau poate expune mai multă rocă de bază, ceea ce face ca terenul să fie mai periculos pentru alpiniști, au descoperit autorii studiului.
Într-o expediție recentă, 10 cercetători au urcat la baza ghețarului South Col și au instalat două stații de detectare a vremiiu: una la 8.430 m și cealaltă la 7.945 m deasupra nivelului mării. Echipa a forat, de asemenea, un miez de gheață de 10 m lungime din ghețar, ceea ce ar dezvălui modul în care grosimea gheții ghețarului s-a schimbat în timp.
Cu aceste date, echipa a rulat modele computerizate pentru a simula creșterea și retragerea ghețarului de-a lungul a mii de ani. Echipa a ajuns la concluzia că South Col Glacier a pierdut peste 54 m din grosimea gheții în ultimii 25 de ani. În timp ce efectele vântului și schimbările de umiditate ar fi putut contribui oarecum la această pierdere de gheață, schimbările climatice induse de om sunt cauza copleșitoare, au spus cercetătorii.
De fapt, echipa a descoperit că ghețarul South Col poate să fi început să se subțieze din cauza schimbărilor climatice încă din anii 1950. Cu toate acestea, până în anii 1990, rata de topire s-a accelerat semnificativ când stratul de zăpadă al ghețarului a dispărut în cele din urmă, expunând gheața brută a ghețarului la radiațiile solare. Acum, lipsind scutul său de gheață albă pentru a reflecta razele soarelui, ghețarul South Col pare „destinat unei retrageri rapide”, după cum au scris cercetătorii în studiul lor.
În cele din urmă, în timp ce South Col este doar un ghețar dintre mulți din Himalaya, poziția sa în vârful lumii arată că nicio masă de gheață nu este ferită de schimbările climatice. Dacă aceleași tendințe de topire apar și în alți ghețari din Himalaya, atunci apa stocată în ghețari de care depind peste 1 miliard de oameni pentru apă potabilă și irigare ar putea începe să se epuizeze semnificativ, au spus autorii.