Home » Știri » Acest pulsar descoperit este foarte ciudat și au fost găsite doar șapte în Calea Lactee

Acest pulsar descoperit este foarte ciudat și au fost găsite doar șapte în Calea Lactee

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 10:15
Acest pulsar descoperit este foarte ciudat și au fost găsite doar șapte în Calea Lactee

Astronomii au descoperit un pulsar incredibil care se extinde și se contractă în trei direcții, într-un timp foarte scurt. Doar șapte asemenea pulsari au mai fost descoperite în Calea Lactee.

Acest pulsar, cunoscut sub numele mai ciudat de ROTSE1 J232056.45+345150.9, este localizată la 7.000 de ani lumină de Pământ și a fost identificată ca un Triplu Mod (delta Scuti de mare amplitudine, iar aceasta pulsează la aproxiamtiv fiecare 2,5 ore, informează iflscience.com.

Regularele delta Scuti sunt cunoscute pentru perioada lor de pulsație foarte scurtă, care influențează luminozitatea stelei. Dacă pulsația produce o schimbare mare de luminozitate, aceste sunt cunoscute sub numele de stele de mare amplitudine delta Scuti (HADS), plus alte caracteristici. Ceea ce cercetătorii au descoperit este că o stea se extinde în diferite rate și în diferite direcții.

Când echipa a descoperit acest pulsar, nu a fost foarte sigură la ce se uită, dar uitându-se la curba luminii și la felul în care lumina ei s-a modificat, aceștia nu au știut foarte clar ce se întâmplă.

„Știam că acolo se întâmplă ceva, deoarece lumina curbată nu s-a potrivit cu lumina curbată a altor obiecte delta Scuti pe care le-am studiat. Curbele luminii – când s-au suprapus au prezentat o asimetrie. În cele din urmă, HADS(B) pe care am descoperit-o este mai unică decât ne-am gândit. Este un Triplu Mod HADS(B) și au fost fost descoperite doar șase în Calea Lactee. Deci au fost trei moduri de oscilație, toate trei la o perioadă distinctă, se suprapun și asta se întâmplă simultan”, a declarat Farley Ferrante, un membru care a participat la cercetarea acestui pulsar.

Pulsația se datorează contracției rapide și extinderii stelei. Miezul fierbite de hidrogen al pulsarului, care ajunge la 15 milioane de grade Farenheit, face ca stratul exterior al ei să se extindă, apoi se răcește, iar apoi se contractează din nou din cauza gravitației și ciclul se tot repetă.

„Vorbesc foarte general, pentru că sunt foarte multe nuanțe, dar există această luptă continuă între expansiunea și contracția termică gravitaționașă. Steaua oscilează ca primăvara, dar întotdeauna își depășește echilibrul, fac asta de milioane de ori, până ajung să evolueze în faza următoare, dar doar dacă se arde heliumul din miezul acesteia”, a mai spus Farley.