Home » Știri » Știri externe » Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos

Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos

Bucur Ioana / 06.10.2020, 19:50

Nu este prima oară când o pandemie ce a paralizat întreaga lume se agață de familia Trump. Dacă scenariile negre se adeveresc, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii ar putea avea soarta bunicului său, care a fost răpus, la doar 49 de ani, de un alt virus nemilos.

Cine a fost Friedrich Trump, cel care a construit averea fabuloasă a familiei?

Dezertare, fugă din țara natală, în toiul nopții, aur, hoteluri, prostituție și o moarte fulgerătoare. Viața lui Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, bate orice scenariu de film. S-a născut în Germania, într-un sătuc sărac, prea mic pentru ambițiile sale uriașe. Când a venit momentul să se înroleze în armată, a ales să fugă, în toiul nopții, de acasă, lăsând în urmă doar un bilet pentru mama sa. Știa că dacă va mai pune vreodată piciorul în țara natală, va fi aruncat în închisoare. A ajuns, ilegal, în țara tuturor posibilităților: Statele unite ale Americii. S-a zbătut, a știut să speculeze și să profite de toate ocaziile ce i-a ieșit în cale și a făcut o avere colosală.

Friedrich Trump și-a riscat libertatea, ca să se întoarcă acasă. S-a îndrăgostit de fata vecinului și a fugit cu ea înapoi în SUA. La 49 de ani, în timp ce se plimba cu fiul lui, tatăl lui Donald Trump, a căzut ca secerat. Câteva ore mai târziu, își dădea ultima suflare.

Rămas orfan de tată, prea firav să își ajute familia la munca de pe câmp, Friedrich Trump a fugit din Germania, în toiul nopții. Avea doar 16 ani

După zece de luptă cu o boală necruțătoare, tatăl lui Friedrich Trump murea, la doar 48 de ani. În urma lui, familia rămânea fără bani și îngropată în datorii. Cei cinci frați ai bunicului lui Donald Trump munceau cot la cot cu mama lor, încercând să își asigure supraviețuirea. Însă Friedrich, prea firav pentru a face față muncilor grele, a avut altă soartă. Mama sa l-a trimis în Frankenthal, în ucenicie într-un salon de frizerie. Câteva luni mai târziu, puștiul se întorcea în satul cu o mie de locuitori cu o viziune complet diferită asupra lumii și a propriei vieți. Când a împlinit 16 ani, în loc să se prezinte la pregătirea militară obligatorie, a luat o decizie ce i-a schimbat complet cursul vieții. I-a scris un bilet scurt de adio mamei sale și a fugit, în mijlocul nopții, cu o destinaie clară în minte: America.

Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos
Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos

Pe 19 octombrie 1885, numele „Friedr. Trumpf, fără ocupație” era scris în registrul de la centrul de debarcare pentru emigranți Castle Garden din New York. Primul lucru pe care l-a făcut, când a pășit pe pământ american, a fost să pornească în căutarea Katharinei, sora lui. Tânăra ajunsese în New York cu doi ani înainte. Câteva ore mai târziu, Friedrich cel fără ocupație era angajat, ca frizer.

„Nu recomandăm doamnelor respectabile să meargă acolo. Zgomotele din camerele învecinate le-ar putea ofensa”

Nu trec nici șase ani de la fuga din Germania și Friedrich Trump își cumpără prima afacere. Era proprietarul unui restaurant, în orașul Seattle, în inima cartierului Roșu. Acolo, clienții se puteau bucura, în afară de mâncare și băutură, de servicii „speciale” precum „camera pentru domnițe” – un eufemism pentru prostituție.

Când află unde se făceau adevărații bani, Trump vinde localul și ia urma minerilor. Începe să investească în terenuri, dar nu construiește nimic. Află ce înseamnă banii, cu adevărat, în Yukon. Împreună cu un partener de afaceri, bunicul lui Donald Trump își deschide Arctic Restaurant and Hotel. Le oferea călătorilor mâncare, cazare și dame de companie. Ce a început ca un parc de corturi s-a transformat, într-un timp foarte scurt, într-o clădire cu două etaje. Despre afacerea lui Trump s-a scris și în publicația Yukon Sun:

„Pentru bărbații singuri, Arctic este cea mai bună opțiune de cazre, dar și cel mai bun restaurant din regiune. Cu toate astea, nu recomandăm doamnelor respectabile să meargă acolo. Zgomotele din camerele învecinate le-ar putea ofensa.”

Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos
Cine a fost Friedrich Trump, bunicul lui Donald Trump, și cum a construit averea familiei. A murit, la 49 de ani, răpus de un virus nemilos

Friedrich Trump și-a riscat propria libertate pentru a-și revedea mama

Noroc chior sau intuiție? Friedrich a reușit să evite dezastrul, la limită. Friedrich Trump și-a vândut jumătatea din afacere partenerului său. După doar câteva săptămâni, autoritățile au declarat prostituția ilegală. Hotelul Arctic a fost confiscat.

În 1901, riscă să ajungă în spatele gratiilor și se întoarce în Geramania, în satul în care s-a născut. Era putred de bogat, mândria mamei sale. O dezamăgește pentru că se îndrăgostește nebunește de Elisabeth Christ, fiica unui vecin. Pentru doamna Trump, fata, care era cu 11 ani mai mică decât Friedrich, era prea săracă pentru fiul ei. Tinerii se căsătoresc și pleacă împreună în New York. Bunicul lui Donald Trump se întoarce la meseria pe care o știa cel mai bine: tunde și administrează hoteluri. Nu trece mult până vine pe lume primul copil al cuplului, Elizabeth, pe 30 aprilie 1904, apoi Fred.

Bunicul lui Donald Trump, ucis în doar 24 de ore de un virus nemilos

După venirea pe lume a celor doi copii, Friedrich își concentrează întreaga atenția asupra familiei și dezvoltării afacerii pe care să o lase în urmă celor doi micuți. Cumpără terenuri, clădiri, pe care, mai apoi, le închiriază. În nici doi ani, strânge o avere fabuloasă.

Tragedia le lovește familia pe 29 mai 1918. Friedrich Trump era la plimbare cu fiul său, Fred. I se face rău, brusc, pe stradă. Cu ultimele puteri, se târăște până acasă. A doua zi, era mort. Moartea fulgerătoare a bprbatului i-a șocat până și pe medici care, inițial, au crezu că fusese răpus de o pneumonie. Adevărul era, însă, cu altul. Bunicul lui Donald Trump a fost printre primele victime ale pandemiei de gripă spaniolă.