Home » Life & Style » Cine a fost și cum arăta Adam Rainer, bărbatul care a intrat în istorie atât ca pitic cât și ca gigant

Cine a fost și cum arăta Adam Rainer, bărbatul care a intrat în istorie atât ca pitic cât și ca gigant

Bucur Ioana / 25.11.2020, 10:33
Cine a fost și cum arăta Adam Rainer, bărbatul care a intrat în istorie atât ca pitic cât și ca gigant

Adam Rainer s-a născut pitic și a murit gigant. Și-a trăit primii 30 de viață având o înălțime de un metru și 22 de centimetri. Și-a dorit să își apere țara, pe front, dar a fost refuzat. Doi ani mai târziu, a încercat din nou…a primit un nou refuz. Apoi, brusc, a început să crească. Necontrolat. Curând, piticul devenise un gigant. Mulți credeau că Adam Rainer își vedea rugăciunile îndeplinite. Însă visul i s-a transformat rapid într-un coșmar. Adam creștea văzând cu ochii, fără încetare, ceea ce i-a adus o moarte lentă și dureroasă.

Adam Rainer a intrat în istorie atât ca pitic cât și ca gigant

Adam Rainer s-a născut în anul 1899, în Graz, Austria. Atât de știe despre viața bărbatului care a uimit lumea medicală, trâindu-și jumătate din viață ca pitic, iar cealaltă jumătate, ca gigant. De fapt, a fost doar un caz de studiu pentru cercetătorii austrieci, nu o persoană cu o familie și un trecut. Este posibil ca el să nu fi ajuns niciodată la un medic, dacă nu începea Primul Război Mondial.

În 1914, Adam Rainer vrea să se înroleze în armată. Este refuzat din cauza înălțimii. La vârsta de 15 ani, măsura doar un metru și 11.5 centimetri. A fost clasificat ca „pitic”, considerat prea firav pentru a putea ajuta trupele de pe front. Însă nu a renunțat la dorința de a-și apăra țara. A sperat că va mai crește. Un an mai târziu se prezenta din nou la centrul de recrutare. Crescuse, într-adevăr, încă cinci centimetri, dar tot nu era suficient pentru a deveni soldat.

Medicii au rămas uimiți când i-au văzut mâinile și picioarele lui Adam Rainer
Medicii au rămas uimiți când i-au văzut mâinile și picioarele lui Adam Rainer

Cum arăta Adam Rainer, înainte de a deveni gigant. Detaliile ce au atras atenția medicilor

Persoanele care suferă de nanism au, în general, o înălțime ce nu depășește 147 de centimetri. La 19 ani, Adam Rainer măsura 142 de centimetri. Medicii i-au pus diagnosticul, punându-i oficial, pentru prima oară în viață, eticheta de „pitic”. În fișa de observație, însă, au mai fost trecute unele detalii bizare, indicii ce ar fi putut anunța, de fapt, ce urma să i se întâmple. Medicii au notat că în ciuda faptului că era scund și foarte slab, Adam Rainer avea mâini și picioare foarte mari. Palmele sale erau uriașe, de 23,9 centimetri. Când a încercat să se înroleze în armată, purta mărimea 43 la picior. A doua oară, 53.

Viața lui Adam Rainer s-a schimbat brusc. Când avea 21 de ani, vârsta la care procesul de creștere se oprește, Adam a început să se înalțe într-un ritm îngrijorător. În 1932, ajuns la vârsta mesianică, 33 de ani, avea 2,18 metri și o listă lungă de probleme medicale. Viața lui devenise un chin.

Medicii au descoperit că Adam Rainer devenise gigant din cauza unei tumori
Medicii au descoperit că Adam Rainer devenise gigant din cauza unei tumori

Cum a ajuns din pitic, gigant?

Medicii erau șocați de evoluția lui. În scurt timp, Adam Rainer a devenit cobai, subiect pentru numeroase teste și experimente, pentru a descoperi cauza creșterii necontrolate. Doi specialiști, dr. Mandl și dr. Windholz au ajuns la concluzia că Adam avea acromegalie, provocată de o tumoră ce se dezvolta pe glanda pituitară a tânărului.

Acromegalia este o tulburare hormonală ce apare ca rezultat al hipersecreției glandei pituitare între 20 și 40 de ani. Aceasta duce la creșterea exagerată a oaselor feței, mâinilor și picioarelor. Adam Rainer avea trăsături caracteristice persoanelor care suferă de acromegalie. Pe lângă extremitățile mari, avea fața alungită, cu mandibulă i frunte pronunțate, buze groase și avea spații mari între dinți.

Ultimii ani din viață au fost un chin

Cei doi medici au decis că cea mai bună șansă de a-i opri procesul de creștere era extirparea chirurgicală a tumorii. Erau conștienți că șansele de reușită erau mici, Adam Rainer chinuindu-se cu efectele acromegaliei de peste zece ani, la acel moment. La câteva luni după operație, Adam a fost măsurat. Nu era mai înalt, însă coloana sa vertebrală era curbată, semn că nu s-a oprit din creștere, doar fusese încetinit ritmul.

Ultimii ani din viața lui Adam Rainer au însemnat suferință. A orbit și și-a pierdut auzul aproape complet. Coloana vertebrală i se deformase atât de rău încât a rămas imobilizat la pat. Și-a dat ultima suflare pe 4 martie 1950. Avea doar 51 de ani. A rămas singurul om din istorie care a trăit atât ca pitic cât și ca gigant