Home » Știri » Cine a inventat ceasul și de unde știa cât e ora

Cine a inventat ceasul și de unde știa cât e ora

Violeta Badea / 28.01.2021, 11:31
Cine a inventat ceasul și de unde știa cât e ora

Cine a inventat ceasul și de unde știa cât e ora. Cu toții știm că ceasurile sunt instrumentele care măsoară timpul și indică ora. Cuvântul englezesc „ceas” a substituit cuvântul englez vechi  „daegmael” care  se traduce în „măsură de zi”. Cuvântul „ceas” provine din cuvântul francez „cloche” care înseamnă clopot.

Acesta începe să fie folosit în jurul secolului al XIV-lea, Dar te-ai întrebat vreodată cine este cel care a inventat acest aparat și, mai ales, de unde știa cât este ora? În acest articol vom încerca să vă răspundem la aceste întrebări. 

Cum a apărut ceasul

Istoricii spun că ceasul a fost inventat în anul 1300, însă nu știe data concretă. Încă din Antichitate au existat instrumente de măsurare ale timpului, dar aici ne referim la ceasul pe care îl știm și îl folosim si noi astăzi. Istoria spune că pe vremuri egiptenii au vrut să măsoare timpul într-un fel sau altul și au construit ceasul solar, numit și obelisc. Astfel, aceștia au pus orele după modul în care se mișcau umbrele lui pământ făcute de sistemul solar.

Cine și-a dat seama că ziua are 24 de ore? Ei bine, tot egiptenii s-au gândit și la asta. Ei și-au dat seama că lumina soarelui persită circa 10 ore, la care au adăugat o oră de răsărit și încă o oră de amurg.  În același timp, noaptea a fost măsurată ca având 12 ore.

Cu toate acestea, primul instrument de măsurare al timpului a fost clepsidra, iar acestea au fost folosite încă din secolul al XV-lea. O clepsidră este o sticlă verticală, iar pe mijloc este îngustată pentru a permite o scurgere de nisip, de la un capăt, la celălalt . Clepsidrele se găsesc și în zilele noastre, fiind folosite pentru bucătărie, industrie,dar și în biserici.

Peter Henlein este inventatorul ceasului
Peter Henlein este inventatorul ceasului

Cine a inventat ceasul

Se spune că primul ceas a apărut în anul 1335, în orașul Milano, în Italia. Ceasornicarul Peter Henlein din Nurnberg este creditat ca fiind inventatorul ceasului. Acesta a început să producă ceasuri mici pentru a-i ajuta pe oameni să aibă ceasuri în casele lor. La început ceasurile aveau doar limba care indica ora, nu exista cea pentru minute. O altă diferență era aceea că nu exista sticlă de protecție deasupra.

Ceasornicarul Peter Henlein a fost printre primii care au creat ceasuri care arătau ca niște piese ornamentale, fiind purtate ca pandantive. De asemenea, acestea au fost primele ceasuri purtate personal. Primul ceas de mână a apărut în Primul Război Mondial și a fost purtat de fizicianul francez Blaise Pascal. Abia în anul 1577, a fost inventat minutarul. Jost Burgi este cel care a venit cu această idee.

La începutul anuilor ”60 tehnologia a evoluat destul de mult. Atunci a apărut ceasul cu cuarţ care reușea să măsoare timpul folosind doar un cristal de cuarţ. Acesta era încărcat cu energie electrică. În anii ”80 ceasurile cu cuarţ au luat cu asalt piața și s-au vândut la foc automat. Evoluția a fost apreciată de toată lumea și de atunci tehnologia avansează rapid în fiecare an.