Home » Știri » Cine este Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Iohannis. Ce studii are și ce funcții a ocupat de-a lungul timpului

Cine este Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Iohannis. Ce studii are și ce funcții a ocupat de-a lungul timpului

Alexandru Cazacu / 21.10.2021, 15:04
Cine este Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Iohannis. Ce studii are și ce funcții a ocupat de-a lungul timpului

La consultările de joi, de la Cotroceni, Nicolae Ciucă a fost desemnat de președintele Iohannis să formeze noul Guvern. Află în următoarele rânduri cine este Nicolae Ciucă, ce studii are și ce funcții a ocupat până acum.

Ce studii are Nicolae Ciucă și ce funcții a ocupat de-a lungul timpului

Militar de carieră, Nicolae Ciucă s-a născut în comuna Plenița din județul Dolj, la data de 7 februarie 1967. În anul 1985, el a absolvit Liceul Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, iar ulterior Școala Militară de Ofițeri Activi din Sibiu. După absolvirea acesteia, Ciucă a fost comandant de pluton de lansare, iar mai apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție.

În 1993, Nicolae Ciucă a fost ridicat la rangul de ofițer de stat major în biroul de operații. De-a lungul carierei sale, Ciucă a luat parte la mai multe misiuni în afara țării, participând la exerciții militare în țări precum Bosnia și Herțegovina, Irak și Afganistan. În 2003 a fost numit doctor în științe militare, iar în toamna lui 2010 a fost avansat la gradul de general de brigadă.

Tot din punct de vedere al carierei militare, Nicolae Ciucă a fost distins cu:

  • Ordinul National ”Pentru Merit”, în Grad de Ofițer
  • Ordinul Național ”Pentru Merit” în Grad de Cavaler
  • Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX
  • Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III
  • Emblema de Onoare a Armatei României
  • Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Pe lângă toate acestea, trebuie să menționăm și faptul că, Nicolae Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14 – 15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat). Mai exact, este vorba despre bătălia de la Nassiria, în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă. Aceasta este totodată și prima luptă după cel de-Al Doilea Război Mondial, în care militarii români au fost combatanți activi.

Cine este Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru al României
Cine este Nicolae Ciucă, propunerea celor de la PNL pentru funcția de prim-ministru al României

Cine este Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru al României

În ceea ce privește activitatea s-a politică, în luna octombrie a anului trecut, Nicolae Ciucă s-a înscris în Partidul Național Liberal, fiind cel care a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat. De asemenea, Ciucă a ocupat funcția de ministru a Apărării Naționale atât în Guvernul Orban, cât și în cel condus de Cîțu, potrivit hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, generalul în rezervă este unul dintre oamenii fideli ai președintelui Iohannis. Ba chiar mai mult de atât, acesta din urmă a dorit să îl propună pe Ciucă pentru funcția de premier plin și în 2020, însă liberalii nu au fost de acord. De asemenea, în decembrie 2020, după ce Orban a demisionat, Nicolae Ciucă a fost prim-ministru interimar.

Nicolae Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei începând din ianuarie 2015, însă la sfârșitul lui 2018, președintele Iohannis i-a prelungit mandatul cu un an, fapt care a dus la un conflict între șefului statului și premierul României la vremea respectivă, Viorica Dăncilă.

Nicolae Ciucă, desemnat la funcția de premier al României

După consultările de la Cotroceni de joi, 21 octombrie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de premier al României. Asta după ce cabinetul propus de Cioloș a fost respins.

”Am fost foarte mulțumit și bucuros că Partidul Național Liberal a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo în unanimitate un candidat care mi-a fost propus în persoana domnului Nicolae Ciucă aici prezent. Analizând întreaga situație, discuțiile și trăgând concluziile care se impun, am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Klaus Iohannis.

După ce a fost desemnat de președintele Iohannis ca să formeze un nou Guvern, Nicolae Ciucă a declarat că va negocia cu toate forțele responsabile, pentru ca noul cabinet să fie aprobat de către Parlamentul României.

”Vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a declarat Ciucă, după anunțul făcut de Kalus Iohannis.