Home » Life & Style » Cine este și ce avere are în cont Alexandru Rafila, expert OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare

Cine este și ce avere are în cont Alexandru Rafila, expert OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare

Bucur Ioana / 06.11.2020, 17:19
Cine este și ce avere are în cont Alexandru Rafila, expert OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare

Alexandru Rafila, medic, profesor, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare 2020. Cine este și ce avere are Alexandru Rafila?

Ce avere are în cont Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și candidat PSD la alegerile parlamentare 2020

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este una dintre cele mai importante figuri publice de la izbucnirea crizei provocate de pandemia de COVID-19. Ceea ce puțini știu, însă, este faptul că microbiologul are o avere impresionantă.

Alexandru Rafila ar avea 300.000 de lei investiți în acțiuni Transgaz și 120.000 de lei în acțiuni la o bancă private, potrivit Playtech. Potrivit declarației de avere din 7 august 2019, Alexanfru Rafila ar fi proprietarul a trei apartamente și cinci terenuri în Otopeni, Crevedia, Râșnov și Corbeanca. În afară de cele trei apartamente, Rafila ar mai deține și o casă de locuit la Râșnov.

Cu toate încasările de la instituțiile medicale la care activează, plus încasările din dividente, Alexandru Rafila ar fi strâns, în anul 2019, 350.778 lei, adică 29.231 lei lunar, asta însemnând aproximativ 6.300 euro pe lună.

Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu sustin o conferinta de presa in care este prezentat planul PSD de combatere a pandemiei de COVID-19, marti 27 octombrie 2020. Inquam Photos / George Calin
Alexandru Rafila și Sorin Grindeanu sustin o conferinta de presa in care este prezentat planul PSD de combatere a pandemiei de COVID-19, marti 27 octombrie 2020. Inquam Photos / George Calin

Alexandru Rafila, candidatul PSD la alegerile parlamentare, unul dintre cei mai respectați specialiști din domeniul medical

Alexandru Rafila, în vârstă de 59 de ani, a absolvit cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” în anul 1987, iar în 2004 a obținut titlul de doctor în medicină. Din anul 2000, Alexandru Rafila a profesat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică.

Potrivit site-ului Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila a fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate. Expertiza sa este recunoscută și dincolo de granițele țării, Alexandru Rafila fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Alexandru Rafila fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, in timpul unei vizite la santierul spitalului universitar de stomatologie, in Bucuresti, joi 14 mai 2020. Inquam Photos / George Calin
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, in timpul unei vizite la santierul spitalului universitar de stomatologie, in Bucuresti, joi 14 mai 2020. Inquam Photos / George Calin

Alexandru Rafila este primul candidat propus de PSD pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare 2020

De la debutul pandemiei de Covid-19 în România, Alexandru Rafila a fost printre cele mai importante voci din spațiu public. Expertul OMS a anunțat că a decis să se înscrie în PSD și va candida din partea partidului la alegerile parlamentare 2020.

„Cunosc PSD, a fost o întâlnire deschisă, fără condiţii, iar domnul Ciolacu a înţeles că eu mai întâi sunt medic şi voi respecta întotdeauna conştiinţa profesională, şi abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens. Nu cred că apartenenţa la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat”, a declarat Alexandru Rafila.

Recent, informații șocante despre trecutul familiei sale au fost date publicității. Potrivit acestora, tatăl lui Alexandra Rafila ar fi lucrat la Arad în aparatul Securității, până în 1949. Într-o declarați, dată recent, doctorul condamna reacția presei pe acest subiect, recunoscând că îl afectează, profesional și personal.

„Mă afectează, sigur, și emoțional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu. Mi se pare absolut de nepermis modul în care este prezentat acest lucru. Ajungem într-o situație paradoxală, eu am mai spus lucru ăsta.

Oricine are o intenție bună și încearcă să ajute la clarificarea unor probleme, la îmbunătățirea imaginii Parlamentului, la schimbarea mentalității că oamenii merg în Parlament în interesul personal, nu în interesul public, oricine face acest lucru este automat atacat sau se încearcă excluderea lui.Eu n-am de ce să renunț la ceea ce am început, nu cred că a avea o opțiune social-democrată este un lucru rușinos”, a declarat Alexandru Rafila.