Home » Știri » Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță? Toate cazurile posibile, explicate

Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță? Toate cazurile posibile, explicate

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 17:44
Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță? Toate cazurile posibile, explicate

Toate persoanele dintr-un autovehicul aflat în mișcare sunt obligate să poarte centura de siguranță, chiar dacă se află pe scaunele din față sau pe bancheta autoturismului. Mai exact, potrivit legii, toți pasagerii care ocupă locuri prevăzute cu centuri de siguranță, sunt obligați să le folosească.

Cine nu este obligat să poarte centura de siguranță

După cum vă spuneam mai sus, toate persoanele care ocupă locurile prevăzute cu centuri sau alte dispozitive de siguranță omologate, dintr-o mașină aflată în mers, sunt obligată prin lege să le folosească. Deși nerespectarea acestei reguli duce la sancțiuni, există și unele persoane care pot face excepție de la regulă. Potrivit codului rutier, acestea sunt:

  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice;
  • examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere;
  • persoanele care au un certificat medical în care se menționează afecțiunea care contraindică folosirea centurii de siguranță;
  • conducătorii de autoturisme care execută manevra de mers înapoi sau care staționează;
  • femeile în stare vizibilă de graviditate;
  • conducătorii de taxi, atunci când transportă pasageri.

Cât e amenda pentru centura de siguranță

Șoferii care încalcă această regulă sunt sancționați potrivit legii cu o amendă cuprinsă între 145 de lei și 290 de lei. Pe lângă aceasta ei vor mai fi penalizați și cu cu două puncte de amendă.

De asemenea, pasagerii care nu poartă centura de siguranță, care ocupă locurile prevăzute cu aceasta, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între aceleași sume menționate mai sus.

Cine poate face excepție de la purtarea centurii de siguranță
Cine poate face excepție de la purtarea centurii de siguranță

Cine a inventat centura de siguranță

Aceasta este unul dintre cele mai importante accesorii ale unei mașini, din punctul de vedere al siguranței pasagerilor. De aproximativ 60 de ani de când a fost inventată, centura de siguranță a salvat nenumărate vieți în întreaga lume. Dar cine a inventat centura de siguranță?

Este vorba despre inginerul suedez, Nils Bohlin, care lucra în anul 1959 la compania producătoare de mașini Volvo. Acesta a fost angajat inițial ca inginer de aviație. Bohlin a inventat centura de siguranță și a înregistrat invenția în anul 1958.  Ulterior, patentul lui Nils Bohlin a fost vândut de către Volvo tuturor constructorilor de automobile din întreaga lume. Prima mașină care a avut inclusă centura a fost modelul Amazon/120 de la Volvo, în anul 1959.

De ce este bine să porți centura de siguranță

Prin purtarea centurii de siguranță, pasagerii din automobilul aflat în mers pot evita accidentarea gravă în cazul unui accident rutier. Mai mult de atât, începând din 2006, portul centurii de siguranță este obligatoriu în toate statele Uniunii Europene. Potrivit legislației europene, atât conducătorii cât și pasagerii trebui să poarte centura de siguranță.

Mai mult de atât, neutralizarea centurii de siguranță este a doua cauză de deces în accidentele rutiere, după viteză. Cu toate acestea, este înaintea conducerii în stare de ebrietate. Este important de menționat faptul că, un airbag nu poate înlocui centura de siguranță. Este necesar ca toți pasagerii să poarte centura, chiar dacă automobilul este prevăzut cu airbag-uri.