Home » Știri » Cioloș: Prăpastie majoră între sectorul public şi cel privat privind tehnologia informaţiei

Cioloș: Prăpastie majoră între sectorul public şi cel privat privind tehnologia informaţiei

Octavian Palade / 03.11.2016, 11:21
Cioloș: Prăpastie majoră între sectorul public şi cel privat privind tehnologia informaţiei

Dacian Cioloș a spus că a identificat, încă de la începutul mandatului, ”o prăpastie majoră” între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei.

Prim-ministrul Dacian Cioloș a afirmat joi, la forumul România Digitală – Industrie 4.0, că a identificat, încă de la începutul mandatului său, ”o prăpastie majoră” între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei, potrivit news.ro.

Cioloș a menționat că Executivul a stabilit o strategie în jurul a trei obiective: o coordonare mai bună a investiţiilor în domeniul IT, susţinerea cercetării şi a antreprenoriatului şi măsuri pentru a atrage pofesionişti specializaţi în sectorul public.

”Încă de la începutul mandatului am identificat şi am definit o discrepanţă, o prăpastie majoră între sectorul public şi sectorul privat în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei informaţiei. Pe de-o parte, în sectorul privat, am constatat performanţa şi potenţialul uriaş în domeniul IT şi în capacitatea de inovare. Pe de altă parte, sectoare vitale precum educaţia, sănătatea, asistenţa socială, agricultura, politica fiscală se dezvoltă prea încet şi ţin pasul cu greu cu nevoile oamenilor, dar şi cu evoluţia din alte ţări”, a precizat Dacian Cioloş.

Premierul susține că a constatat că birocraţia este puternic înrădăcinată în administraţie, ceea ce înseamnă drumuri, consum de energie şi bani atât pentru sectorul public, cât şi pentru contribuabili şi pentru cetăţeni. În altă ordine de idei, premierul a declarat că, dacă privim spre exterior, România are în momentul de faţă toate atuurile pentru a deveni un actor important pentru regiune în construcţia europeană şi în plan global, ”atuuri care, din păcate, nu sunt valorificate la întregul lor potenţial”.

Cioloș a mai precizat că, în acest sens, a lucrat cu mai multe ministere cu atribuţii în domeniu şi după câteva luni Guvernul a venit cu câteva măsuri.

”În primul rând este acest manifest pentru o Românie digitală pe care îl propunem şi aici ca şi în alte domenii suntem conştienţă că ceea ce am putut să facem în acest an este să pregătim terenul, să pregătim cadrul şi pachetul de măsuri şi cadrul instituţional pentru ca această idee să poată să continue în anii următori. Ne-am fixat astfel o strategie în jurul a trei obiective. Pe de o parte o coordonare mai bună a investiţiilor şi a cheltuirii banului public în domeniul IT cu rezultate pentru cetăţeni, cu rezultate care să se reflecte în performanţa administraţiei, în al doliea rând o susţinere a inovaţiei a cercetării, dezvoltării şi a antreprenoriatului şi în al treilea rând măsuri pentru a atrage pofesionişti specializaţi în sectorul public şi pentru a asigura stabilitatea lor, pentru a-i încuraja să vină să lucreze în sectorul public şi pentru a încuraja stabilitatea lor”, a conchis premierul.