Home » Life & Style » Cum îți dai seama că ai lipsă de fier. Cel puțin 3 semnale pe care ți le transmite organismul

Cum îți dai seama că ai lipsă de fier. Cel puțin 3 semnale pe care ți le transmite organismul

Bucur Ioana / 09.11.2020, 17:30
Cum îți dai seama că ai lipsă de fier. Cel puțin 3 semnale pe care ți le transmite organismul

Lipsa de fier poate avea consecințe grave pentru sănătatea organismului, însă primele simptome ale deficienței sunt, de multe ori, trecute cu vederea. Iată cel puțin trei semnale pe care ți le transmite organismul și pe care nu ar trebui să le mai ignori.

Ce semnale transmite organismul când ai lipsă de fier

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă, în ultimii ani, cu lipsa de fier în organism. În ciuda faptului că deficiența poate duce la probleme de sănătate, primele simptome sunt tratate cu indiferență. Potrivit informațiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, lipsa de fier se regăsește în topul celor mai răspândite deficiențe nutriționale din lume. Statisticile arată că femeile sunt mai afectate de această problem decât bărbații, în special cele care au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Lipsa de fier este des întâlnită și în cazul copiilor până în cinci ani.

Semnalele pe care ți le transmite organismul când ai lipsă de fier

Când ai lipsă de fier, organismul transmite semnale clare cum că ceva este în neregulă. Cu toate astea, foarte puține persoane aleg să ia măsuri și să meargă la medic, punând simptomele pe seama altor afecțiuni. Cele mai dese semne ale lipsei de fier sunt oboseala, stare de iritabilitate, amețeală, tulburări de concentrare și epuizarea fizică. Acestora se adaugă fragilitatea unghiilor, căderea părului și paloarea.

Lipsa de fier poate provoca anemie
Lipsa de fier poate provoca anemie

Chiar și activitățile de zi cu zi sunt îngreunate, în cazul lipsei de fier. Starea generală proastă afectează calitatea vieții, iar pentru a nu ajunge în situații mai grave, problema lipsei de fier din organism ar trebui rezolvată din timp.

„Femeile care sesizează simptome aparent fără explicație precum oboseală, amețeli, lipsă de concentrare ar trebui să meargă la medic și să își facă analizele de sânge cât mai repede, pentru a depista la timp o eventuală carență de fier în organism. Cauzele carenței de fier sunt legate fie de o alimentație cu un conținut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, așa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afecțiuni pot influența modul în care fierul este absorbit de organism sau limitează absorbția acestuia, așa cum lipsa de fier poate influența negativ afecțiuni pre-existente. Carența de fier poate fi ținută sub control, însă diagnosticarea precoce este esențială”, a explicat dr. Oana Ință, medic cardiolog, citată de Avantaje.

De ce apare lipsa de fier? Principalele cauze

În cazul femeilor, lipsa de fier în organism poate fi consecința pierderii de sânge în timpul menstruației. Deficiența de fier mai poate fi cauzată și de existența unor inflamații în organism dar și de un regim alimentar nepotrivit.

Fierul este unul dintre compușii ce ajută la întărirea sistemului imunitar. În cazul unei lipse de fier, riscul de a intra în contact cu anumite bacterii și de a dezvolta diferite boli este mult mai ridicat. Dacă nu este tratată la timp, deficiența de fier poate provoca anemie.

Pentru a ține sub control lipsa de fier din organism, medicii recomandă analize de sânge regulate, dar mai ales atunci când stările de rău se accentuează.