Home » Știri » Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie. Este important să aibă asta la ei

Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie. Este important să aibă asta la ei

Alexandru Cazacu / 27.09.2021, 17:17
Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie. Este important să aibă asta la ei

Potrivit unei informări transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, începând de la 1 octombrie, pentru cetățenii români nerezidenți în Marea Britanie, nu va mai fi posibilă intrarea pe teritoriul țării doar pe baza cărții de identitate. Ce documente trebuie să aibă românii pentru a călători în Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie

După ce Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că, începând de la 1 octombrie, românii fără rezidență în Marea Britanie nu vor mai putea intra pe teritoriul acestei țări în baza cărții de identitate. Mai exact, de la această dată, cetățenii europeni care nu dețin rezidență pot intra în Marea Britanie și în Irlanda de Nord doar în baza unui pașaport valabil.

Totodată, potrivit informațiilor comunicate de autoritățile britanice, cetățenii nerezidenți în Regatul Unit care nu respectă noile reguli nu vor mai avea acces pe teritoriul Marii Britanii.

”Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Cetățenii Uniunii Europene care fac excepție de la regula deținerii unui pașaport valabil

Conform comunicatului MAE, excepție vor face cetățenii europeni (inclusiv cetățenii români), care se află în Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE, EU Settlement Scheme (EUSS).

Mai exact, până la data de 31 decembrie 2025, aceștia vor putea călători în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate valabilă, dacă aceasta este înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Imigration, creat special pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme.

Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie
Cum pot intra românii nerezidenți, de la 1 octombrie, în Marea Britanie

În ce situații nu este nevoie de viză de intrare în Marea Britanie

Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe Reamintim a ținut să reamintească că, de la 1 ianuarie 2021, cetățenii români care nu au rezidență în Marea Britanie pot călători spre Regatul Unit sau pot tranzita țara în scop turistic sau pentru a merge în vizită, dacă șederea este de scurtă durată. Concret, românii nerezidenți vor putea rămâne pe teritoriul Marii Britanii pentru o perioadă de cel mult șase luni într-un an, fără a fi nevoiți să dețină o viză de intrare.

Cu toate acestea, românii care doresc să muncească în Marea Britanie, pe parcursul celor șase luni, vor fi nevoiți să obțină o astfel de viză. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care vor să rămână mai mult de șase luni în Regatul Unit. Aceștia vor fi obligați să aplice pentru o viză eliberată de autoritățile britanice, conformă cu sistemul de imigrație bazat pe puncte. De asemenea, la intrarea pe teritoriul acestei țări, autoritățile britanice de frontieră vor putea solicita prezentarea documentelor justificative pentru a verifica scopul declarat al deplasării, se mai arată în comunicatul MAE.