Home » Știri » Cum poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România. Detaliul care schimbă tot

Cum poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România. Detaliul care schimbă tot

Bucur Ioana / 08.12.2020, 14:38
Cum poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România. Detaliul care schimbă tot

Veste bună pentru cei care se pregătesc să se întoarcă în țară. Află cum poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România, fără să încalci restricțiile impuse de autorități. Detaliul care schimbă tot!

Cum poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România

Autoritățile au dat o primă veste bună celor care urmează să se întoarcă în țară în perioada următoare. Potrivit noilor prevederi, poți să scapi de carantina obligatorie la intrarea în România, cu o condiție. Hotărârea CNSU nr. 56/2020 stipulează faptul că măsura carantinării nu mai este obligatorie pentru persoanele care au fost diagnosticate cu infecție cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile, anterior întoarcerii în țară, dacă acest lucru poate fi dovedit prin documente medicale sau prin accesarea bazei de date Corona-forms, potrivit avocatnet.ro. Diagnosticul nu trebuie să fie primit, însă, de mai puțin de 14 zile.

Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În cadrul hotărârii CNSU s-a mai introdus o solicitare care a fost aprobată, prin care persoanele care se întorc în țară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile și pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiția ca infecția să nu fie depistată în ultimele 14 zile, bineînțeles. Evităm carantinarea unor persoane care în ultimele 90 de zile au fost SARS-CoV-2 pozitive și au act medical care poate dovedi acest lucru, cu condiția să nu fie încă în perioadă de 14 zile, în care trebuie să fie izolate, în perioada respectivă și nu ar trebui să fie în contact cu alte persoane”, a declarat acesta.

Punctul de trecere al frontierei Nadlac 1, mai 2020. Inquam Photos / Virgil Simonescu
Punctul de trecere al frontierei Nadlac 1, mai 2020. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Potrivit sursei citate, hotărârea CNSU nr. 56/2020 mai precizează că pot scăpa de carantina obligatorie la intrarea în România și persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile – care poate dovedi acest lucru cu documente medicale – a fost contact direct al unui bolnav cu COVID-19. Și în cazul acestora, rămâne valabilă aceeași condiție: să fi trecut 14 zile de la data primul test pozitiv şi până la data contactului.

Coronavirus România. 213 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 au murit, în ultimele 24 de ore

Potrivit raportării de marți, 8 decembrie 2020, în România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 7.439 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. Până la această dată, 12.660 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. 201 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 2 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 10 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.293.672 de teste. Dintre acestea, 29.151 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 19.176 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.975 la cerere.

Pe teritoriul României, 42.582 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.957 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 66.867 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 128 de persoane.